• Artikelen

Opbouwdag 2020

Opbouwdag is een oer-Rotterdams evenement waarop we de (weder)opbouw van de stad vieren. Een opmaat naar de Rotterdam Architectuur Maand. Het jaar 2020 zou een speciaal jaar worden. Met 75 jaar vrijheid, 60 jaar Euromast en het geplande Eurovisie Songfestival hadden we een uitgebreid programma in gedachten. Het werd een on-line editie.

Opbouwdag2020 NL Rt SA 4121 7381 2

Ary Groeneveld, Stadsarchief Rotterdam, 1964

De online editie van Opbouwdag had, ondanks COVID-19 maatregelen, toch nog genoeg te bieden. Hieronder een overzicht van wat er rond 18 mei 2020 te doen was.

Wederopbouwtour Paul3

Virtuele Opbouwdag-tour

De rondleidingen van Platform Wederopbouw Rotterdam voeren je altijd langs bijzondere (wederopbouw)plekken in de binnenstad. Elk jaar zetten we nieuwe routes uit en ontdek je een ander stukje stad!

Dit jaar hebben we in verband met het Coronavirus onze trouwe bezoekers een online aangeboden. In deze virtuele wandeling vertrek je samen met gids en architectuurkenner Paul Groenendijk in een half uur durende wandeling vanaf de Euromast richting het Park, de Medische Faculteit, De Pot en meer.

De film is spontaan gemaakt met af en toe wat windgekraak maar daarom niet minder interessant. De historische beelden verlevendigen het verhaal van Paul. De oorspronkelijke koffie en koek aan het einde van de tour konden we online helaas niet leveren :-)

Tour Opbouwdag 2020 link.

Parkflat6

Gestileerde vis van Wim van der Weerd bij entree Parkflat

Platform Wederopbouw Rotterdam, Marlies Lageweg

De gebouwen van de tour

Tijdens de virtuele rondleiding met Paul Groenendijk krijg je historische feiten, gebouwen en gebeurtenissen te zien en te horen. De wederopbouwpanden waar Paul langs loopt staan natuurlijk op onze site met een uitgebreid artikel. Meer weten over deze gebouwen? Klik op de linkjes:

Jeugdherberg De Windroos

Gebouw Unilever

Kunstwerk Belichaamde Eenheid

Grieks-Orthodoxe kerk

Medische Faculteit

Parkflat

Euromast Casestudie Floriade

Ansichtkaart Euromast en Floriade

De allereerste Floriade! Een serie over dit fenomeen.

Op 25 maart 2020 was het precies zestig jaar geleden dat de Euromast en de allereerste Floriade, de internationale bloemen- en tuinbouwtentoonstelling, geopend werden. Het Rotterdamse evenement duurde een half jaar en bracht meer dan vier miljoen bezoekers op! De Euromast blijkt nog steeds een grote publiekstrekker en de zevende editie van de Floriade wordt de volgende keer in Almere gehouden.

Na de publiekstrekkers Ahoy' en E55 was de Floriade het derde grote en succesvolle evenement voor Rotterdam. Op het festivalterrein had het nieuwsblad Het Vrije Volk een pers- en drukruimte geïnstalleerd. Een half jaar lang verscheen iedere dag, behalve de zondag een Floriade-editie.

In het kader van het zestig-jarig bestaan heeft de redactie van Platform Wederopbouw Rotterdam verslag gedaan van informatieve, opmerkelijke en grappige wetenswaardigheden over de Floriade en Euromast. Daarnaast vangt dit Floriade Feuilleton de tijdgeest van 1960. En zoals je zult zien, sommige dingen zijn erg veranderd maar sommige dingen veranderen ook helemaal niet!

Deel 1: Krant op locatie

Deel 2: Bloeiende ontwerpen

Deel 3: De extra gratis attractie

Deel 4: Werknemersprotest

Deel 5: De 1-april grap

Deel 6: Succesvolle organisator: Jacques Kleiboer

Deel 7: Gesloten Ahoy-hallen

Deel 8: Meeliften op reclame Floriade

Deel 9: Rotterdam Tourist Info toen en nu

DE80 C3 E0 14 DC 481 A 98 A5 294076 FF0 E25

Wethouder Kasmi en directeur Souad el Hamdaoui van de Euromast bij de Vlaggenparade ter ere van het 60 jarig bestaan van de mast.

Vlaggenparade Rotterdam

20 F0210 A 34 BE 43 C7 9 BD7 931 C7312 A128

De vlaggen met 60 jaar Euromast.

Vlaggenparade Rotterdam

Jarige Euromast op Vlaggenparade

Op de vlaggenparade aan de Boompjes wapperden vanaf 15 juli 2020 vlaggen ter ere van zestig jaar Euromast. Eerdere feestelijkheden op de openingsdatum 25 maart en Opbouwdag 18 mei vonden in verband met COVID-19 geen doorgang.

De mast is door wethouder Said Kasmi in het zonnetje gezet. Als dank ontving hij van directeur Souad el Hamdaoui het mini-erfgoedboekje over de monumentale Euromast. Dit boekje behoort tot de serie erfgoedboekjes van de gemeente Rotterdam en zou normaal gezien tijdens Opbouwdag uitgereikt zijn.

Gers Cover

2020: een bijzonder jubileum jaar, 75 jaar vrijheid, 80 jaar na het bombardement

In mei 2020 stond het magazine Gers! in het teken van het bombardement, de oorlog, 75 jaar vrijheid en de wederopbouw. Een bijzonder en gedenkwaardig nummer. Dit keer niet één persoon op de cover maar twee. Het is mevrouw Ans Ultee-Stoopman (102 jaar) die in gesprek met haar kleindochter Fleur Ultee vertelt over het bombardement op Rotterdam.

Als Platform Wederopbouw Rotterdam en organisatoren van Opbouwdag hebben wij mogen bijdragen aan dit speciale nummer. Kees Vrijdag (organisator Opbouwdag)schreef een bezinning over de functionele stad, Paul Groenendijk (publicist en architectuurkenner Platform Wederopbouw Rotterdam) verhaalt over toerisme in oorlogstijd, Wijnand Galema (architectuurhistoricus en lid RvA) schrijft over de wederopbouw als orde scheppen in de chaos en Marlies Lageweg (kunstenaar en fotograaf Platform Wederopbouw Rotterdam) vertelt over haar project 'Het verdwenen puin'.

Voor wie het nummer alsnog graag zou ontvangen, we hebben nog enkele in bezit. Stuur een mailtje naar: inge@wederopbouwrotterdam. nl. Of bekijk de artikelen van editie #26 online op https://gersrotterdam.nl

1945 vvv rotterdam

College 'Toerisme in de WOII'

In tijden van corona is er nagenoeg geen toerisme. Hoe zat dat na het bombardement op 14 mei 1940? Was er in de oorlog toerisme? Hoe ging Rotterdam daar mee om? En na de bezetting, wat was er eigenlijk te zien in een gebombardeerde stad? In het bibliotheekcollege ‘Rotterdams Toerisme rond de Tweede Wereldoorlog’ van Paul Groenendijk hoor je alles over de Rotterdamse marketing. Open Rotterdam nam het op.

Bekijk op ons YouTube-kanaal de lezing bij de playlist Colleges.

1957 enquete AG NL Rt SA 4121 1062 01

Nederlandse Spoorwegen houden een enquete in 1957 op het Centraal Station.

Ary Groeneveld, Stadsarchief Rotterdam

Onderzoek Rotterdam Festivals naar online bezoek

Fysiek cultuurbezoek is behoorlijk gemist ten tijde van corona. Uit het onderzoek onder ruim 2.100 respondenten blijkt dat bijna driekwart van de ondervraagden uitkijkt naar een bezoek aan festivals, musea, theaters en bioscopen. Online cultuuraanbod wordt gezien als een mooie aanvulling om kunst en cultuur te beleven, maar vervangt een fysiek bezoek niet. Men gebruikt het digitale aanbod vooral omdat het aansluit bij de persoonlijke interesse en voor ontspanning. Sterker nog, er wordt zelfs aangegeven dat het online aanbod stimuleert tot een bezoek aan een museum, evenement of het theater. Meer dan twee derde van de ondervraagden geeft namelijk aan zin te krijgen in een daadwerkelijk bezoek, na het bekijken van online initiatieven.

Nieuwe mogelijkheden en kansen
Bijna een op de vijf personen is van plan blijvend meer online culturele initiatieven te bekijken en/of beluisteren, ook als de coronacrisis voorbij is. Met name zestigplussers genoten afgelopen maanden van het online aanbod. Dit biedt mogelijk kansen om moeilijk bereikbare doelgroepen meer kunst en cultuur te laten beleven vanuit huis.

Wilt u het volledige onderzoek lezen? Klik dan hier.

Hoezo Opbouwdag?

Waarom is het zo oer-Rotterdams?

Dat komt omdat Opbouwdag is ontstaan na het bombardement in 1940, een Rotterdamse ramp van formaat. De Rotterdammers zetten vlak daarna hun schouders eronder om het puin te ruimen en de stad weer leefbaar te maken. De opbouwgedachte was geboren. Na de oorlog werd Opbouwdag een groots Rotterdams evenement van aanpakken en opbouwen. In dit artikel lees je hoe dit precies is gegaan.

Waarom vieren we het?

We vieren Opbouwdag omdat we denken dat iedereen zou moeten weten wat de geschiedenis is van de stad Rotterdam. En de verhalen die daarbij horen. Vooral omdat de wederopbouwperiode niet zomaar een periode was! Het was een tijd van armoe, maar ook van nieuwe energie. Zin om aan te pakken. Niet lullen maar poetsen. De energie die je ook nu nog voelt in de stad Rotterdam. De gebouwen, de mensen, de sfeer. Rotterdam is een stad van bouwers en aanpakkers. In 2020 vieren we Opbouwdag online op maandag 18 mei.

Dankzij...

Opbouwdag is een initiatief van Stichting Aan den Slag! en Platform Wederopbouw Rotterdam en is onderdeel van Rotterdam Festivals en de prelude van de Rotterdam Architectuur Maand.

Opbouwdag 2020/21 wordt mede mogelijk gemaakt door AIR Rotterdam, Basisschool het Landje, CBK, Deense Kerk, Euromast, Gemeente Rotterdam, Bureau Monumenten, Letteren en Erfgoed, Gebouw ‘De Heuvel’, Gemeentelijk Havenbedrijf, Gilde Rotterdam, Grote of St. Laurenskerk, Historisch Genootschap Roterodamum, JaJa Opera, Miniworld, Museum Rotterdam, RoMeO, Rotterdam Partners / Rotterdam Tourist Info, Stadsarchief Rotterdam, Open Up to Rotterdam Stadsprogramma ESC2020, Stichting Elise Mathilde Fonds, Theater Rotterdam, Vlaggenparade Rotterdam, Stichting Wijngaarden Boot.

Onderwerpen
Algemeen