• Artikelen

Kramer en Röder's IJzerwaren en Gereedschaphandel N.V.

Het bedrijfspand voor Kramer en Röder, groothandel in ijzerwaren en gereedschappen, is tegelijkertijd met het bedrijfspand van groothandel De Lange en Reek gerealiseerd.

Kramer-en-röder3-NL-Rt SA_4202_L8746

Het gebouw van Kramer en Röder aan de Teilingerstraat in 1965.

Met de totstandkoming van een vijf verdiepingen hoog bedrijfspand voor de Koninklijke IJzerwaren- en Gereedschapshandel Kramer en Röder N.V. aan de Teilingerstraat te Rotterdam is opnieuw een bijdrage geleverd tot de vernieuwing van de industriebouw in het Zomerhofkwartier.

Het kloeke gebouw, naar een ontwerp van de architecten A. Krijgsman en Jan van Duin, in combinatie uitgevoerd door Van Vliet en Van Dulsts Bouwbedrijf N.V. en de aannemingsmaatschappij J.P. van Eesteren N.V. mag stellig als een belangrijke aanwinst voor deze omgeving worden beschouwd.

Het Vrije Volk 27 augustus 1965

Kramer-en-röder1-Stedenbouw-1965-5b

Reclame voor het nieuwe gebouw van Kramer en Röder in 1965.

Kramer-en-röder2-Stedenbouw-1965-5d

Het gebouw van Kramer en Röder op de hoek van de Teilingerstraat en de Vijverhofstraat in 1965.

Achtergrond

Het bedrijfspand voor Kramer en Röder, groothandel in ijzerwaren en gereedschappen, is tegelijkertijd met het bedrijfspand van groothandel De Lange en Reek gerealiseerd. Ondanks de verschillende opdrachtgevers en architecten is in beide bouwdossiers de aanhechting van beide panden aangegeven. Zowel de hoogbouw in vijf verdiepingen als de achterliggende laagbouw met expeditietoegang hebben dezelfde hoogtelijnen en bouwvolumes.

Voordat Kramer en Röder de nieuwbouw betrok, zat men tijdelijk in een noodgebouw aan de Teilingerstraat hoek Schoterbosstraat; de kantoren waren ondergebracht in de Leuveflat. Vóór het Bombardement was men vanaf 1936 gevestigd aan de Gedempte Botersloot 78. De geschiedenis van het bedrijf voert terug tot 1750; Kramer en Röder was in 1930 ontstaan uit een samensmelting van de firma's Gebroeders Kramer en P.T. van Os & Zn.

Boven het souterrain, waar de vakman alles vindt wat hij aan gereedschappen en hang- en sluitwerk nodig heeft, bevindt zich op de begane grond een ruime winkel (650 m2), het domein voor knutselaar en hobbyman met in de afdeling zelfbediening een assortiment kleine ijzerwaren, gereedschappen, plastics, huishoudelijke artikelen en benodigdheden voor de auto en het kampement. In die winkel kan men ook voor kogellagers en sleutels terecht. Op de eerste verdieping bevindt zich een toonzaal met een oppervlakte van 500 m2, die architecten en aannemers de gelegenheid biedt hun keuze te bepalen.

Het Vrije Volk 27 augustus 1965

Kramer-en-röder4-HVV-21-1-1966

Advertentie voor de doe-het-zelfzaak van Kramer en Röder uit 1966.

Het Vrije Volk 21-1-1966

Doe-het-zelf

In de jaren zestig kwam het doe-het-zelven op, het zonder inschakeling van een vakman zelf uitvoeren van klusjes en kleine verbouwingen. Vanaf de jaren zeventig nam dit fenomeen een enorme vlucht en kwamen er grote ketens als Gamma, Praxis en Karwei. De winkel van Kramer en Röder was een van de eerste doe-het-zelfzaken van Rotterdam en de grootste volgens een advertentie uit 1966: Kramer en Röder bouwde hier voor knutselaars en huisvrouwen, voor sleutelaars en doe-het-zelvers Nederlands grootste speciaalzaak.

Ontwerp

Het gebouw heeft een markant uiterlijk door de stalen vliesgevel op de verdiepingen. Mogelijk is die keuze voor een stalen vliesgevel ingegeven doordat Kramer en Röder in ijzerwaren handelden. In de Vijverhofstraat kraagt het volume uit boven de terugliggende glazen plint ligt. De vier verdiepingen zijn horizontaal geleed met opeenvolgend witte glasalpanelen, draadglazen borstweringen en raampartijen van blank glas en kozijnen van staal met bovenlichten, waarvan één van de drie een uitzetraam. De glasalpanelen vormen zowel aan de onder- als aan de bovenkant de afsluiting van het uitkragende volume. Langs de Teilingerstraat is dezelfde gevelindeling toegepast, maar het hoofdvolume ligt hier wel in de rooilijn.

De geheel glazen plint is langs de Teilingerstraat ingevuld met ruime etalages en een entree van brede glasdeuren met ferme deurgrepen. De plint heeft meerdere openingen; oorspronkelijk een zijingang met eveneens een dubbele hardglazen deur met deurgrepen (vervangen), brievenbussen, fineerdeuren (vervangen) en draadglazen openingen. De liftschacht en machinekamer zijn van schoonbeton. Langs de laagbouw loopt een stalen vluchttrap tot aan het dak van de hoogbouw. De expeditiegevel langs de Schooterbosstraat is een raster van schoonbeton en draadglazen panelen met een glijgoot achter een stalen schuifdeurtje.

Kramer en Roder2

Anno nu

Dit bedrijfspand is in gebruik als bedrijfsverzamelgebouw.

Kramer en Roder4
Kramer en Roder7
Kramer en Roder1
Kramer en Roder5
Kramer en Roder9
Prev
Next
Architect
A. Krijgsman, J. van Duin
Periode
1962-1965
Locatie
Vijverhofstraat 47, Rotterdam, Netherlands
Onderwerpen
Gebouwen
Buurten
Zomerhofkwartier
Gebouwen
Bedrijfsgebouwen
Objecten
Teilingerstraat 132 en Vijverhofstraat 047