• Artikelen

Kantoorgebouw Ruys & Co.

Ten behoeve van de uitbreiding van het scheepvaartagentschap Ruys & co werd het herenhuis aan de Veerhaven 4 gesloopt. Er verrees een nieuw modern pand voor het passagebureau oftewel reisbureau van de Koninklijke Rotterdamse Lloyd.

Kantoorgebouw Ruys & Co.

Het hoofdkantoor van het Ruys-concern aan de Veerhaven is niet onbelangrijk uitgebreid met een modern kantoorpand, dat op de begane grond een prettig ingericht passagebureau en in de vier bouwlagen daarboven verscheidene kantoorlokalen, een directie-vergaderzaal en twee kantines bevat.

De Maasstad 1957-2 p. 57

Kantoorgebouw Ruys & Co.

Ruys & co. was een agentschap voor de Rotterdamsche Lloyd.

1890-1910, Collectie J.J. Vürtheim, Stadsarchief Rotterdam

Rotterdamsche Lloyd

In en om de Veerhaven hadden allerlei transport- en havenbedrijven hun kantoren: de Steenkolen Handelsvereeniging van Van Beuningen (hoek Westerkade/Veerhaven), Scheepvaartmaatschappij Van Uden (Veerhaven 14-15), de Rotterdamsche Lloyd van de familie Ruys (hoek Veerhaven/Calandstraat) en het Scheepvaarthuis van de firma Nievelt, Goudriaan & Co. (Veerhaven 2). Tussen die monumentale panden staat één pand uit de wederopbouw, op de Veerhaven 4, een lichtvoetig modern ontwerp met veel glas. Het was een uitbreiding van de firma Ruys & Co.

De firma Ruys & co (Antwerpen, 1874) is een afsplitsing van het Rotterdamse zeescheepvaartbedrijf Willem Ruys & Zonen dat vanaf 1883 onder de naam Rotterdamsche Lloyd verdergaat. Het concern was onder meer agent van de Manchester, Sheffield & Lincolnshire Railway Company, de Orient Line en de Red Cross Line, met scheepvaartlijnen naar respectievelijk Australië en Jamaica, en Brazilië en had vestigingen in Antwerpen, Amsterdam, Marseille en Rotterdam. Naast de Veerhaven 7 kwam op nummer 4 een een passagebureau met kantoorruimte. In een passagebureau kon je bootreizen boeken.

Kantoorgebouw Ruys & Co.

Expositiestand van Ruys & Co op de manifestatie Ahoy'.

1950, collectie F.H. van Dijk, Stadsarchief Rotterdam
Kantoorgebouw Ruys & Co.

Uitzicht vanaf de woning aan de Veerhaven 4 op de Veerkade rond 1910-1915.

Sara Lydia Stahl Van Hoboken, Stadsarchief Rotterdam
Kantoorgebouw Ruys & Co.

Foto gemaakt vanaf de Veerhaven 4 richting Westplein door bewoonster Sarah Stahl-Van Hoboken.

1915-1920, Stahl-Van Hoboken, Stadsarchief Rotterdam

Sloop huize Stahl

Het gebouw kreeg de naam ‘Insulinde’, de dichterlijke naam voor Nederlands-Indië. Een naam die voor de hand lag omdat Rotterdamsche Lloyd lijndiensten onderhield met Nederlands-Indië/Indonesië. De onderste lagen van de nieuwbouw waren rechtstreeks verbonden met het naastgelegen kantoor. Het gebouw kwam midden jaren vijftig in de plaats van het enige woonhuis, van ondernemer Carel Stahl en zijn kunstzinnige echtgenote Sarah Lydia Stahl-Van Hoboken. Het herenhuis werd in het najaar van 1955 gesloopt, waarna op 13 december 1955 de eerste paal voor de nieuwbouw werd geslagen.

Het gebouw heeft een betonskelet. Er is een kelder met de archieven, garderobes en technische ruimtes, de begane grond met entresol fungeert als passagebureau en daarboven vier kantoorlagen. Op de eerste verdieping was een vergaderzaal en op de hogere verdiepingen waren twee koffiekamers, één ‘roken’ en één ‘niet-roken’. Heel vooruitstrevend voor die tijd. Op het dak was een terras voor het personeel.

Kantoorgebouw Ruys & Co.

De moderne gevel van het kantoorpand Ruys & Co wijkt sterk af van de omgeving.

1957, Maasstad

Mozaïeken

De gevel wijkt sterk af van de omliggende gebouwen. Er is een vrijwel geheel glazen begane grond, die iets terug ligt ten opzichte van de kantoorverdiepingen. Die hebben een sterk horizontaal karakter met glasstroken en borstweringen over de volledige breedte. De voorgevel bestaat uit groengrijze sierbetonelementen en teakhouten kozijnen. In de onderste borstwering zijn mozaïeken aangebracht van het kunstenaarsechtpaar Joan Bakker (1919-1999) en Riet-Bakker Elias (1919-2010). Het zijn dierfiguren die voorkomen in water en lucht, nauw verbonden met de scheepvaart. Ook het trappenhuis was versierd met geglazuurde chamotte-plastiekjes van Bakker en Elias. Het gebouw werd op 15 maart 1957 officieel geopend.

Kantoorgebouw Ruys & Co.

De kleurige mozaïekwerken zijn van het echtpaar Bakker-Elias.

Marlies Lageweg, Platform Wederopbouw Rotterdam, 2022

Ruys & Co. opent passagebureau

Op de 92ste verjaardag van de heer Willem Ruys -nog steeds actief achter zijn bureau- is vandaag aan de Veerhaven de uitbreiding met het passagebureau en kantoren van de Kon. Rott. Lloyd met vertoon en vlaggen en met toespraken geopend. Het oude herenhuis op no. 4 is daartoe afgebroken en de huisarchitect van de KRL, de heer J.P. van der Aa jr. is erin geslaagd een nieuw pand te bouwen, waarin bezoekers en personeel zich gaarne thuis zullen gevoelen. Representatief is het passagebureau op de grondetage. Op de verdiepingen vindt men vergaderzalen, koffiekamers, kantoren, keuken, en voorts een zonneterras op het dak. De verdiepingen zijn met het hoofdgebouw doorverbonden. Namens de directie heeft de heer N. Eyken Sluyters bij de opening lof toegezwaaid aan allen, die deze uitbreiding hielpen realiseren.

Het Vrije Volk 15 maart 1957

Kantoorgebouw Ruys & Co.

De wederopbouwgevel van Veerhaven 4 oogt nog steeds modern tussen de buurgevels.

Marlies Lageweg, Platform Wederopbouw Rotterdam, 2022

Anno nu

Vrijwel alle traditionele havenbedrijven zijn opgeheven of gefuseerd en hebben hun kantoren verlaten. Het pand Veerhaven 4 is in gebruik als verhuurkantoor voor meerdere bedrijven.

Kantoorgebouw Ruys & Co.

Veerhaven 4 in 2022.

Marlies Lageweg, Platform Wederopbouw Rotterdam, 2022
Architect
J.P. van der Aa jr.
Periode
1955-157
Locatie
Veerhaven 4, Rotterdam, Nederland
Buurten
Scheepvaartkwartier
Gebouwen
Bedrijfsgebouwen