• Artikelen

Kantoorgebouw Esveha

De kantoren van de papiergroothandel Esveha aan de Botersloot waren totaal vernietigd bij het bombardement.

C3 Esveha361055cca

Het Esveha-gebouw was als perfecte kubus ontworpen.

Canadian Centre for Architecture (CCA)

De Esveha heeft Dinsdagmorgen op enigszins plechtige wijze het nieuwe gebouw aan de Delftsestraat in gebruik genomen. (…) Het gebouw maakt een zeer prettige indruk. Gelijkvloers bevat het behalve de kantoren ook een spreekkamer, pak- en expeditieruimte, alsmede een ruime garage. In de kelder werden de cantine, maar ook een showroom ingericht. Op de hoger gelegen verdiepingen zijn de magazijnen ondergebracht. Het nieuwe pand is nog het enige aan de straat en trekt zeer de aandacht in de binnenstad.

Het Vrije Volk 2 augustus 1950

Architect Breur

De kantoren van de papiergroothandel Esveha aan de Botersloot waren totaal vernietigd bij het bombardement. De N.V. Esveha, voorheen Ph. Simons en Co, opgericht in 1876, had haar hoofdvestiging in Den Haag. De benaming Esveha was afgeleid van het handelsmerk S.V.H. - Simons, Veerkade, Haag. De Rotterdamse architect Hendrik Breur (1883-1958) ontwierp al tijdens de oorlogsjaren een nieuw bedrijfsgebouw in de buurt van het oude gebouw, maar vanwege de bouwstop kwam er niets van. In het basisplan kreeg Esveha een veel beter gesitueerd terrein toegewezen aan de Delftsestraat, nabij het Centraal Station en het nieuwe centrum. De Architectencommissie keurde Breur af als architect en de befaamde architect J.J.P. Oud (1890-1963) werd aangesteld als ‘aesthetisch adviseur’. Volgens contract was Ouds taak: “het ontwerpen van de voor- en achtergevel, alsmede de grote lijnen van het binnenwerk, waarbij wij gaarne kennis hebben genomen van uw toezegging, dat U ook voor de binnenindeling c.q. afwerking de heer Breur zo nodig assistentie zult willen verlenen.” Januari 1949 werd de eerste paal geslagen en op 1 augustus 1950 werd het gebouw in gebruik genomen.

C2 Esveha8171cca

Het Esveha-gebouw in aanbouw, circa 1949.

Canadian Centre for Architecture (CCA)

Het is merkwaardig welk een rustig, zakelijk gevelfront dit gebouw aan de straatzijde heeft verkregen, goed van verhouding en zeer verzorgd in zijn details. Uit alles blijkt een gevoelig vakmanschap.

Rotterdam Bouwt 1950-5

Spaans graniet

De gevel van het kantoorgebouw wordt gedomineerd door het maatraster van de constructie. De ronde betonnen kolommen op twee meter afstand vormen pregnante verticalen. De borstweringen zijn geprefabriceerde betonplaten met een crèmegrijze sierlaag. Ramen en deuren zijn van aluminium, toentertijd een nieuw materiaal. De plint is van donkergroen Spaans graniet. Een geprofileerde daklijst vormt een duidelijke bovenbegrenzing. Het hoofdgevelvlak is precies 16 bij 16 meter. Met een diepte van 15 meter was het gebouw bijna een perfecte kubus.

Op de begane grond waren de directievertrekken, naast de asymmetrisch geplaatste entree. Boven de entree had Oud zelf ontworpen letters toegepast. Achter de uniforme, harmonieuze gevel zaten diverse functies: een winkel, kantoorruimte, een conciërgewoning, een kantine en vooral magazijnruimte. Aan de achterzijde was het gebouw op de begane grond uitgebouwd met een expeditieafdeling, bereikbaar via een expeditiestraat.

C1 Esveha8168cca

Het Esveha-gebouw in aanbouw, circa 1949.

Canadian Centre for Architecture (CCA)

Het gebouw kwam aanvankelijk uitstekend tot zijn recht zolang het alleen stond aan de Delftsestraat. Op aanwijzing van de supervisoren en tot Ouds ongenoegen moesten de buren hun ontwerp erbij aanpassen, met als gevolg dat één buurman in vrijwel hetzelfde patroon doorbouwde en zodoende Ouds kompositie aantastte.

Hans Oud - J.J.P. Oud, Architekt 1890-1963, Den Haag 1984 p. 153

ESVEHA2

Anno nu

Als het gebouw geen ontwerp van de befaamde architect J.J.P. Oud was geweest, had het waarschijnlijk nauwelijks aandacht gekregen. In het gevelfront aan de Delftsestraat viel het totaal niet meer op. Ouds faam heeft overigens niet kunnen voorkomen dat de zorgvuldige kleurstelling van de gevelcompositie volledig is verdwenen; het gebouw is geheel zwart geverfd. Sinds het kunstbemiddelingscollectief Mothership in het gebouw is getrokken is de gevel opzichtig beschilderd. Net als de andere panden in de Delftsestraat heeft het gebouw enerzijds geleden onder de jarenlange onzekerheid over de sloop, maar heeft het anderzijds geprofiteerd van de nieuwe dynamiek in het gebied.

ESVEHA3
ESVEHA1
Architect
J.J.P. Oud, H. Breur C.M.Gzn.
Periode
1947-1950
Locatie
Delftsestraat 25, Rotterdam, Netherlands
Onderwerpen
Gebouwen
Buurten
Central District
Gebouwen
Bedrijfsgebouwen