• Artikelen

“Het is hierachter net een dorp, zo rustig.”

Anja Stuiver en Rien Dane voelen zich echte Rotterdammers en hebben meegemaakt hoe het stadshart langzamerhand volgroeide.

“Het is hierachter net een dorp, zo rustig.”

De Bredestraathof rond 1960-1965

Stadsarchief Rotterdam, Fototechnische dienst

Mevrouw Stuiver en meneer Dane wonen op de hoek van de Mariniersweg en de Goudsesingel. Vanuit de wederopbouwflat, die gedecoreerd is met tegeltableaus van vissen, kijk je zo uit op het achterliggende Bredestraathof, met bedrijfsruimten aan de expeditiestraat. In de winkelruimte onder de flat was voorheen het Motorpaleis gevestigd. Dat was echt een grote zaak, aan de Mariniersweg waren allemaal grote winkels gevestigd. Achter deze grote straat, aan het Achterklooster en aan de Kipstraat waren allemaal kleinere bedrijvige firmaatjes ondergebracht.

“Het is hierachter net een dorp, zo rustig.”
“Het is hierachter net een dorp, zo rustig.”

Oostplein

Ooit was het Oostplein met de molen echt het mooiste stukje van de stad. Het is een tragedie dat die molen afgebrand is. “Rotterdam was in diepe rouw gedrukt.” Sommige moderne gebouwen zijn wel bijzonder, zoals het Doofstommeninstituut, dat nu gesloopt is. Dat had een losstaand trappenhuis.

Ooit was het Oostplein met de molen echt het mooiste stukje van de stad.
“Het is hierachter net een dorp, zo rustig.”

Stadshart

Ze voelen zich echte Rotterdammers en hebben als jongvolwassenen meegemaakt hoe het stadshart langzamerhand volgroeide. Meneer werkte toen mee aan de bouw van de metro. De architectuur hier in de buurt vindt het echtpaar niet zo mooi. Ze houden allebei meer van oudere gebouwen. Maar het is erg prettig wonen in het Hoogkwartier. “Het is hierachter in het hof net een dorp, zo rustig.”

Ze voelen zich echte Rotterdammers en hebben als jongvolwassenen meegemaakt hoe het stadshart langzamerhand volgroeide.
Het verhaal van
Anja Stuiver en Rien Dane
Onderwerpen
Verhalen