- Artikelen
Graanhuis
Het Graanhuis dat in 1957 op de hoek Wijnhaven, Posthoornstraat opende bood onderdak aan het Comité van Graanhandelaren, diverse handelsmaatschappijen en een uitbreiding van ICI.
Rotterdam, de grootste graanhaven van Europa, heeft weer een Graanhuis. Het is een fraai en doeltreffend gebouw, dat een plaats vond in de Posthoornstraat, op de hoek van de Wijnhaven, waarlangs het Graanhuis de moderne gevel deelt met de ICI, die daarachter de laatste uitbreiding voltooide. (…)Met begrijpelijke trots hebben de bewoners vanmorgen hun nieuwe Graanhuis aan de Nederlandse pers getoond. Zij spraken er hun grote voldoening over uit, dat hun geconcentreerde vestiging in het centrum van de stad en nabij de Beurs is gekomen.
„Een gebouw, een stad als Rotterdam waardig," noemden ze 't Graanhuis. En ze vermeldden met voldoening, dat er vorig jaar in de Rotterdamse haven vijf miljoen ton graan werd aangevoerd; 1,2 miljoen meer dan in 1955!
Het Vrije Volk 27 februari 1957
Geen verbrokkelde gevelwand
Het Graanhuis aan de Wijnhaven kwam vlakbij de plek waar het vooroorlogse Graanhuis had gestaan. Dit was in 1914 door de bekende Rotterdamse architect Michiel Brinkman gerealiseerd. Op het bureau van Brinkman werkte Kees Elffers (1898-1987) als jonge tekenaar aan het gebouw. In de wederopbouw mocht hij het nieuwe gebouw ontwerpen. Het Comité van graanhandelaren kwam vanaf 1872 eerst tezamen in de Beurs, maar kreeg later de beschikking over een complex van panden aan Wijnhaven, Bierstraat en Wijnbrugstraat. De bouwpartners waren behalve het Comité verder de N.V. Granaria, de N.V. Internationale Controle Maatschappij (ICM), de N.V. Chr. de Vries en de N.V. Handelmaatschappij Jean Delvaux. Het gebouw bevatte voorts een uitbreiding voor de naastgelegen ICI. De Dienst van Stadsontwikkeling en Wederopbouw verzocht Elffers die uitbreiding in het Graanhuis te incorporeren, zodat er geen verbrokkelde gevelwand zou ontstaan.
Graanmonsters
De verschillende bouwpartners kregen aparte verdiepingen voor hun kantoren. De ICM en het Comité hadden ook laboratoria, waarin graanmonsters werden getest. De resultaten van die testen werden gebruikt bij de arbitrage, sinds 1880 een van de activiteiten van het Comité. De arbitragekamers lagen nabij de laboratoria. Op de bovenste verdieping was een conciërgewoning.
De gevel langs de Wijnhaven is een regelmatig raamwerk van schoonbetonnen gevelkolommen en teakhouten kozijnen. De sokkel van het gebouw en de hoek van Wijnhaven en Posthoornstraat zijn bekleed met schokbetonnen panelen. De entree wordt gemarkeerd door een verticale rij balkons en een hoekoplossing met een viertal gevelversieringen van de Rotterdamse beeldhouwer Han Rehm (1908-1970). De reliëfs verbeelden verschillende stadia van de graanoogst: een dorsende boer, een korenschoof, een graanelevator en een molen. In de hal was een wandschildering van Krijn van Dijke (1910-1980): een schip dat door een elevator gelost wordt voor een silo.
Anno nu
Het Graanhuis is net als het naastgelegen ICI-complex sinds 2008 in gebruik bij de Hogeschool Rotterdam. Het gebouw is intern verbouwd.
- Architect
- C. Elffers
- Kunstenaar
- H. Rehm
- Periode
- 1954-1957
- Locatie
- Wijnhaven 99-105, Rotterdam, Nederland
- Buurten
- Wijnhaven
- Gebouwen
- Bedrijfsgebouwen
- Objecten
- Wijnhaven 099 t/m 105 (oneven) en Posthoornstraat 021 t/m 029 (oneven)