• Artikelen

Gekleed in een suède Meddens-jasje huiswaarts

Mia Giesbers en Conny Saris vertellen over hun familiebedrijf, de modezaak Koninklijke Meddens bv aan de Lijnbaan

Gekleed in een suède Meddens-jasje huiswaarts

Herenmodezaak van Textilia, Meddens of Bekopa, locatie onbekend

Ron Kroon, Anefo, Nationaal Archief, 9 augustus 1967

“Op een zonnige zaterdag zeiden wij thuis nooit: wat een heerlijk weer. Dat stond voor slechte omzet.” Conny Saris en Mia Giesbers, dochters van Jan Giesbers, waren de laatste eigenaren van Koninklijke Meddens B.V. In 1980 kreeg Meddens het predicaat ‘koninklijk’.

Gekleed in een suède Meddens-jasje huiswaarts

Vliegtuig op Lijnbaan voor modezaak Meddens, maart 1957

Foto: Herbert Behrens,Nationaal Archief/Anefo, licentie CC/BY

Speciaal pand voor Meddens

In april 2011 was Meddens genoodzaakt het pand dat destijds speciaal voor dit modebedrijf was ontworpen, te verlaten. Het was het grootste en meest afwijkende pand in het hart van de Lijnbaan, vlak bij de Spelende beertjes. Met het vertrek van Meddens verdween het laatste vleugje Lijnbaan van toen. Als een archivaris heeft Conny Saris zich sindsdien verdiept in de geschiedenis van het bedrijf. In de met veel liefde en zorg ingerichte museumkamer in het ouderlijk huis in Warmond, waar de Meddens-zussen nog steeds wonen, is die geschiedenis bijna tastbaar. Bijzondere voorwerpen, accessoires, huisstijl, meubels, (mode)foto’s, krantenknipsels, en nog veel meer.

Van de Hoogstraat naar noodwinkel

Het hoofdkantoor van Meddens was meer dan honderd jaar lang te vinden aan de Hoogstraat. Jan Giesbers, werd in 1923 door zijn ooms Jan en James Meddens benoemd tot directeur van het Meddens-imperium. Hij bouwde Meddens verder uit. Bij het bombardement van 14 mei 1940 ging het hoofdkantoor verloren. Conny Saris vertelt: “In één keer verdween niet alleen ons hoofdkantoor, maar ook 110 jaar Meddens-archief. Meddens is toen opnieuw begonnen in een noodwinkel aan de Nieuwe Binnenweg 28.”

Nieuwe start op Lijnbaan

Aanvankelijk dacht Giesbers aan een nieuwe locatie aan de Noordblaak. Uiteindelijk was hij de 66ewinkelier die instapte in het gewaagde experiment dat later de Lijnbaan zou gaan heten. Dat was in 1949. “Onze winkel werd als laatste gebouwd, maar opende als eerste. De mensen kwamen met bussen vol naar de Lijnbaan. En voor ons was het heerlijk. Dan hadden we binnen een uur de hele bus gekleed met een suède Vico-jasje. Dat was handel! De Meddens-blouse was absoluut favoriet bij de dames.”

Grande opening

Als vierjarig meisje mocht Mia Giesbers de schaar op een kussen met lint aanbieden aan de minister van Wederopbouw en Volkshuisvesting, H.B.J. Witte, die de openingshandeling verrichtte. “Mijn moeder heeft me een zetje moeten geven. Al die chic geklede mensen, vrouwen met hoedjes en handschoenen, mannen met hoeden en regenjassen, dat was best eng voor een timide meisje.”

Gekleed in een suède Meddens-jasje huiswaarts

Papegaaien op de Lijnbaan ter ere van 100 jaar Blijdorp, mei 1957

Herbert Behrens, Nationaal Archief/Anefo, licentie CC/BY
Gekleed in een suède Meddens-jasje huiswaarts

Modeshow van Meddens voor de winkel in september 1957 (geschat)

Ary Groeneveld, Stadsarchief Rotterdam

Modeshows en papegaaien

Later zou ze herhaaldelijk als model de trap van het Meddens-pand afdalen om de nieuwste Meddens-collectie te tonen. Ook Conny Saris nam actief aan deze shows deel, als presentator. “Vader, met moeder aan zijn zijde, zat tijdens de shows altijd op de voorste rij. Klaar om de nieuwe kledingstukken te keuren. Daarbij gaf hij beoordelingen, als bij de pluimveetentoonstellingen, waar hij in het verleden veel prijzen won.” Jan Giesbers was een fervent vogelliefhebber. Hij zorgde dat er kooien met parkieten en papegaaien op de Lijnbaan werden geplaatst en zorgde voor een overwinterplek voor de dieren. Toen mensen de vogels kauwgom gingen voeren, zijn de kooien verwijderd. Behalve directeur van Meddens was Giesbers ook de eerste voorzitter van de vereniging Winkelpromenade Lijnbaan. De beide zussen: “Dat heeft hij twintig jaar lang met volledige inzet en plezier gedaan.”

Dit interview is gepubliceerd in het boek '60 jaar Lijnbaan' van Astrid Aarsen.

Het verhaal van
Mia Giesbers en Conny Saris van Meddens Mode
Onderwerpen
Verhalen