• Artikelen

Expositie Maritiem District: Waterstad, Wederopbouw en Wonen

De expositie Maritiem District: Waterstad, Wederopbouw en Wonen in The Red Apple is beëindigd. Gemist? Geen nood, er valt nog genoeg te ontdekken!

Overzicht Expo CB

Overzichtsfoto van de expositie

Cees Bregman

De expositie Waterstad, Wederopbouw en Wonen In The Red Apple aan de Wijnbrugstraat was zondag 1 november voor het laatst. Veel mensen wisten onze expositie te vinden. Van buurtbewoners tot niet-Rotterdammers. Van kenners tot niet-kenners. Bezoekers reageerden bijzonder enthousiast op de verscheidenheid aan foto's, de gelaagde historie en de verhalen. Zelfs kenners ontdekten nieuwe feiten. Een teken dat de expositie voor herhaling vatbaar is. Voor degenen die de expositie gemist hebben, geen nood. Er valt nog genoeg te doen. Lees hieronder meer.

2020_nov_Inge_filmpje_Waterstad Wederopbouw Wonen expo

Inge Hagenbeuk vertelt over het monument De Boeg

Uit de videoserie Waterstad, Wederopbouw en Wonen, 2020

Online filmpjes

Toen we te horen kregen dat we de expositie niet konden verlengen, hebben we met Waterstadgenootschap Rotterdam besproken wat we zouden doen. Veel mensen hadden nog langs willen komen! Uit reacties van bezoekers bleek dat onze uitleg bijzonder gewaardeerd werd. We besloten stante pede filmpjes van 5 à 7 minuten te maken, waar bij elk thema iemand anders van ons team uitleg geeft. Het was even zweten zonder camera-ervaring, veel omgevingsgeluid en grote tijdsdruk, maar het is gelukt en we hebben het met heel veel plezier gemaakt! Vanaf 25 december plaatsen we elke dag een filmpje online. U vindt de serie filmpjes hier. Wilt u niets missen? Klik dan op abonneren. We wensen u heel veel kijkplezier.

Online artikelen en verhalen

Voor de expositie Waterstad, Wederopbouw en Wonen hebben we verschillende artikelen geschreven. Op onze site staan natuurlijk vooral wederopbouw-gerelateerde artikelen. Op de site van Het Maritiem District is behalve actuele informatie over het gebied, veel historische informatie van het Waterstadgenootschap Rotterdam te vinden.

Klik hier voor het verhaal over het ontstaan en de ontwikkeling van het gebied. Bekend als Waterstad, Wijnhavenkwartier of Maritiem District. Onderaan het artikel staan alle andere gebouwen en interviews die er op deze site over het Maritiem District te vinden zijn. Deze artikelen worden elke week uitgebreid.

Klik hier voor de historische verhalen en informatie van het Waterstadgenootschap Rotterdam op de site van Het Maritiem District.

Beeld Soundwalk MD

Soundwalk van Theater in Context: met koerier Mats door het Maritiem District.

Theater in Context, illustratie: Caroline Ellerbeck.

Theatrale Architectuur Soundwalk 'De Appel valt niet ver van de boom'

Zin in een wandeling, verhaal en informatie over en door het Maritiem District? Loop dan de Soundwalk van Theater in Context. Via de ogen en oren van koerier en student Mats ontdek je de geschiedenis die op het water, in verborgen steegjes, achter voordeuren of in de liften van de woontorens ligt. En ervaar hoe het bezorgen van een pakketje een onverwachte draai aan het leven kan geven.

De zintuiglijke Podcast-route loop je met je eigen telefoon. Download de gratis Podcast via www.theaterincontext.nl

Startpunt: Plein 1940, Rotterdam

Tip! Neem een print van de plattegrond mee.

Dit project is mogelijk dankzij de Gemeente Rotterdam, Stichting Nederland Monumentenland, Bank Giro Loterij, Dag van de Architectuur Rotterdam, Open Monumentendag Rotterdam en de organisatoren van de expositie.

Rondleiding_1

Rondleidingen en lezingen

Het Waterstadgenootschap Rotterdam en Platform Wederopbouw Rotterdam geven rondleidingen door het Maritiem District. Ontdek in deze persoonlijke tour het verrassende verhaal van Waterstad. Passeer de verschillende tijdslagen en luister naar de bijzondere historie verteld door onze deskundige gidsen. We eindigen met een kop koffie en iets lekkers in de buurt. De wandeling duurt ongeveer anderhalf tot twee uur.

De lezingen op locatie zullen op enkele speciale locaties in het gebied plaats vinden. De lezingen zullen gaan over de historie van betreffende plek, het gebouw en de architect. Indien mogelijk zal een kleine rondleiding door het gebouw gegeven worden.

In verband met de aangescherpte coronamaatregelen verwachten we dat de eerstvolgende rondleidingen en lezingen in het voorjaar van 2021 zullen zijn. Deelnemers die zich reeds opgegeven hadden voor de rondleidingen dit najaar, krijgen persoonlijk bericht. Deze rondleidingen zijn verplaatst .

We plannen nieuwe datums in als de coronamaatregelen versoepelen en we met meer zekerheid een tour of lezing kunnen inplannen. Dit betekent nog even geduld...

2018 Maritiem District Scheepmakershaven J57 B6324 Hester Blankestijn

Zicht op de Scheepmakershaven in het Maritiem District en de Maas (r)

Rotterdam Make it Happen, Hester Blankestijn, 2018

Organisatoren

Het Waterstadgenootschap, Platform Wederopbouw Rotterdam en Stichting Maritiem District hebben hun handen ineengeslagen om de historie van het Maritiem District te vertellen. Wie zijn wij?

Het Waterstadgenootschap bestaat uit 4 nieuwsgierige bewoners, ooggetuigen en ervaringsdeskundigen van een ingrijpend veranderende woonomgeving. Het genootschap heeft als doel de geschiedenis van dit bijzondere stadsdeel boven water krijgen als inspiratie voor de nieuwste ontwikkelingen.

De Stichting Maritiem District is in het leven geroepen om de leefbaarheid en de levendigheid van de wijk te versterken. Zij organiseert en faciliteert evenementen en projecten die daaraan bijdragen.

Voor meer informatie over Stichting Platform Wederopbouw Rotterdam klikt u hier.

De expositie is tot stand gekomen met de steun van VSB fonds, Stichting Volkskracht, Stichting Elise Mathilde, Gebiedscommissie Centrum, Museum Rotterdam, Sizo Group, Stadsarchief Rotterdam, VVE Red Apple en Stichting Maritiem District.

Locatie
48, Wijnbrugstraat, Centrum, Rotterdam, 3011 XW, Rotterdam, Zuid-Holland, Nederland
Onderwerpen
Expositie
Buurten
Wijnhaven