• Artikelen

Expositie Maritiem District

Vanaf zaterdag 12 september, tijdens de Dag van de Architectuur Rotterdam en Open Monumenten Dagen, opent de expositie Maritiem District: Waterstad, Wederopbouw en Wonen in de Red Apple aan de Wijnbrugstraat.

NL Rt SA 4121 11910 1

Zicht op de Scheepmakershaven en het Witte Huis in het Maritiem District.

Ary Groeneveld, Stadsarchief Rotterdam, 1970

In de Red Apple aan de Wijnbrugstraat is vanaf 12 september 2020 t/m zondag 1 november een expositie over de historie van het Maritiem District te bezichtigen. Dit maritieme stukje Rotterdam, ook wel Waterstad of Wijnhavenkwartier genoemd, kent een bijzondere geschiedenis. Het bedrijvige havengebied uit de 17e eeuw werd volledig gebombardeerd in de tweede wereldoorlog. Tijdens de wederopbouw veranderde het gebied in een kantoor- en bankenwijk. De aangemeerde binnenvaartschepen kwamen voor de beurs maar haalden hun vracht op in de Botlek. Gewoond werd er nauwelijks. Dat is tegenwoordig wel anders. Bezoek de expositie in een 1,5 meterproof opstelling en ontdek het complete verhaal over het Maritiem District!

Openingstijden expositie: 12 september t/m 1 november 2020 elke donderdag t/m zondag van 11:00 t/m 17:00 uur.

Rondleiding_1

Rondleidingen

Tijdens de Dag van de Architectuur Rotterdam en de Open Monumenten Dagen (12 & 13 september 2020) geven we tweemaal daags een rondleiding. Binnenkort kunt u reserveren.

Ontdek in deze tour het verrassende verhaal van Waterstad. Passeer de verschillende tijdslagen en luister naar de bijzondere historie. Van het maritieme karakter met haar historische bruggen, het Witte Huis en de havens tot de na-oorlogse bedrijfscultuur met kantoorgebouwen, rederijen en binnenvaartschepen. Gewoond werd er, behalve op de schepen, nauwelijks. Gebouwen zoals het Graanhuis herinneren aan deze periode, andere zijn weer gesloopt. Maar ook de Bankenstraat aan de Blaak en de Boompjes als de herdenkingsmonumenten van Zadkine en Carasso zijn kenmerkend voor het gebied.

Daarbovenop en tussendoor schieten de woontorens uit de grond. Het Maritiem District is een mooie mix van water, wederopbouw en wonen.

Om geen risico's te nemen met betrekking tot het Coronavirus kunt u binnenkort een tijdstip reserveren. Zo kunnen we zorgen dat het niet te druk wordt en de veiligheid van iedereen gewaarborgd is. We vragen iedereen tijdens de wandeling de corona maatregelen in acht te nemen. Deelname is op eigen risico.

2018 Maritiem District Scheepmakershaven J57 B6324 Hester Blankestijn

Zicht op de Scheepmakershaven in het Maritiem District en de Maas (r)

Rotterdam Make it Happen, Hester Blankestijn, 2018

Theatrale Architectuur Soundwalk

Beleef het Maritiem District zoals nooit tevoren. Via de ogen en oren van een echte koerier. Ontdek de geschiedenis die op het water, in verborgen steegjes, achter voordeuren of in de liften van de woontorens ligt. De koerier heeft voor elk gebouw het juiste pakket met een bijzonder verhaal.

Download binnenkort de gratis soundscape-app van Theater in Context en loop aan de hand van een geïllustreerde plattegrond een zintuiglijke route.

Of loop de wandeling begeleid met een gids op de Dag van de Architectuur.

Dit project is mogelijk dankzij de Gemeente Rotterdam, Stichting Nederland Monumentenland, Dag van de Architectuur Rotterdam.

Reserveren

Reserveren kan binnenkort via deze pagina.

Organisatoren

Het Waterstadgenootschap, Platform Wederopbouw Rotterdam en Stichting Maritiem District hebben hun handen ineengeslagen om de historie van het Maritiem District te vertellen. Wie zijn wij?

Het Waterstadgenootschap bestaat uit 4 nieuwsgierige bewoners, ooggetuigen en ervaringsdeskundigen van een ingrijpend veranderende woonomgeving. Het genootschap heeft als doel de geschiedenis van dit bijzondere stadsdeel boven water krijgen als inspiratie voor de nieuwste ontwikkelingen.

De Stichting Maritiem District is in het leven geroepen om de leefbaarheid en de levendigheid van de wijk te versterken. Zij organiseert en faciliteert evenementen en projecten die daaraan bijdragen.

Voor meer informatie over Stichting Platform Wederopbouw Rotterdam klikt u hier.

De expositie is tot stand gekomen met de steun van VSB fonds, Stichting Volkskracht, Stichting Elise Mathilde, Gebiedscommissie Centrum, VVE Red Apple en de Ondernemersvereniging Maritiem District.

Locatie
The Red Apple, Wijnbrugstraat, Rotterdam, Nederland
Onderwerpen
Expositie
Buurten
Wijnhaven