• Artikelen

Expositie Maritiem District: Waterstad, Wederopbouw en Wonen

Tot en met zondag 1 november is in The Red Apple aan de Wijnbrugstraat de expositie Maritiem District: Waterstad, Wederopbouw en Wonen te bezichtigen. Hieronder vindt u informatie over de tentoonstelling, rondleidingen en meer.

1a Steven Bos Pastpostcardsproject Scheepsmakershaven small

Scheepmakershaven in 1970 en nu

Steven Bos Pastpostcardsproject, Ary Groeneveld Stadsarchief Rotterdam

In The Red Apple aan de Wijnbrugstraat is t/m zondag 1 november 2020 een expositie over de historie van het Maritiem District te bezichtigen. Dit maritieme stukje Rotterdam, ook wel Waterstad of Wijnhavenkwartier genoemd, kent een bijzondere geschiedenis. Het bedrijvige havengebied uit de 17e eeuw werd volledig gebombardeerd in de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de wederopbouw veranderde het gebied in een kantoor- en bankenwijk. De aangemeerde binnenvaartschepen kwamen voor de beurs maar haalden hun vracht op in de Botlek. Gewoond werd er nauwelijks. Dat is tegenwoordig wel anders. Bezoek de expositie in een 1,5 meterproof opstelling en ontdek het complete verhaal over het Maritiem District!

Openingstijden expositie: 12 september t/m 1 november 2020 elke donderdag t/m zondag van 11:00 t/m 17:00 uur. In verband met corona vragen wij u te reserveren. De entree ligt tussen de parkeergarage en galerie Vivid in.

Rondleiding_1

Rondleidingen

Ontdek in deze tour het verrassende verhaal van Waterstad. Passeer de verschillende tijdslagen en luister naar de bijzondere historie verteld door onze deskundige gidsen. We eindigen met een kop koffie en iets lekkers in de buurt.
Interesse? Laat het ons vast weten en we informeren je zodra er een tour gepland is.

We vragen iedereen tijdens de wandeling de coronamaatregelen in acht te nemen. Aan de wandeling zijn kosten verbonden. Deelname is op eigen risico.

2018 Maritiem District Scheepmakershaven J57 B6324 Hester Blankestijn

Zicht op de Scheepmakershaven in het Maritiem District en de Maas (r)

Rotterdam Make it Happen, Hester Blankestijn, 2018

Theatrale Architectuur Soundwalk 'De Appel valt niet ver van de boom'

Beleef het Maritiem District als nooit tevoren. Via de ogen en oren van koerier en student Mats. Ontdek de geschiedenis die op het water, in verborgen steegjes, achter voordeuren of in de liften van de woontorens ligt. En ervaar hoe het bezorgen van een pakketje een onverwachte draai aan het leven kan geven.

Loop deze zintuiglijke Podcast-route met je eigen telefoon en koptelefoon.

Download de gratis Podcast via www.theaterincontext.nl

Vanaf 12 september 2020, Startpunt: Plein 1940, Rotterdam

Tip! Neem een print van de plattegrond mee.

Dit project is mogelijk dankzij de Gemeente Rotterdam, Stichting Nederland Monumentenland, Bank Giro Loterij, Dag van de Architectuur Rotterdam, Open Monumentendag Rotterdam en de organisatoren van de expositie.

Beeld Soundwalk MD

Soundwalk van Theater in Context: met koerier Mats door het Maritiem District.

Theater in Context, illustratie: Caroline Ellerbeck.

Reserveren

De expositie bezoeken?

In verband met COVID-19 hebben we een 1,5 meter opstelling gemaakt. Ook is het noodzakelijk om te reserveren. Om geen risico's te nemen werken we met tijdslots van een uur en een maximum aantal reserveringen.

Op 1 ticket mogen maximaal 2 personen van hetzelfde huishouden naar binnen. Zo kunnen we zorgen dat het niet te druk wordt en de veiligheid van iedereen gewaarborgd is.

We vragen iedereen tijdens zijn bezoek de coronamaatregelen in acht te nemen. Bezoek is op eigen risico. Entree is gratis.

Reserveer hier uw ticket.

Online artikelen en verhalen

Voor de mensen die liever nog geen expositie bezoeken of nog meer willen weten, staan de Waterstadhistorie en artikelen over de wederopbouwgebouwen online. Ook de persoonlijke verhalen van mensen die hart verpand hebben aan de wijk, hier hun hele leven gewerkt hebben of zelfs in de wederopbouw hier woonden hebben we online verzameld.

Klik hier voor het algemene verhaal over Waterstad, Wederopbouw en Wonen. Onderaan het artikel staan alle andere verhalen die er op deze site over Waterstad / Wijnhavenkwartier te vinden zijn.

Organisatoren

Het Waterstadgenootschap, Platform Wederopbouw Rotterdam en Stichting Maritiem District hebben hun handen ineengeslagen om de historie van het Maritiem District te vertellen. Wie zijn wij?

Het Waterstadgenootschap bestaat uit 4 nieuwsgierige bewoners, ooggetuigen en ervaringsdeskundigen van een ingrijpend veranderende woonomgeving. Het genootschap heeft als doel de geschiedenis van dit bijzondere stadsdeel boven water krijgen als inspiratie voor de nieuwste ontwikkelingen.

De Stichting Maritiem District is in het leven geroepen om de leefbaarheid en de levendigheid van de wijk te versterken. Zij organiseert en faciliteert evenementen en projecten die daaraan bijdragen.

Voor meer informatie over Stichting Platform Wederopbouw Rotterdam klikt u hier.

De expositie is tot stand gekomen met de steun van VSB fonds, Stichting Volkskracht, Stichting Elise Mathilde, Gebiedscommissie Centrum, Museum Rotterdam, Sizo Group, Stadsarchief Rotterdam, VVE Red Apple en Stichting Maritiem District.

Locatie
48, Wijnbrugstraat, Centrum, Rotterdam, 3011 XW, Rotterdam, Zuid-Holland, Nederland
Onderwerpen
Expositie
Buurten
Wijnhaven