• Artikelen

Expositie Maritiem District: Waterstad, Wederopbouw en Wonen

De expositie Maritiem District: Waterstad, Wederopbouw en Wonen in The Red Apple is beëindigd. Gemist? Geen nood, er valt nog genoeg te ontdekken!

Expositie Maritiem District: Waterstad, Wederopbouw en Wonen

Overzichtsfoto van de expositie

Cees Bregman

De expositie Waterstad, Wederopbouw en Wonen In The Red Apple aan de Wijnbrugstraat werd van zaterdag 12 september t/m zondag 1 november 2020 gehouden. Veel mensen wisten onze expositie te vinden. Van buurtbewoners tot niet-Rotterdammers. Van kenners tot niet-kenners. Bezoekers reageerden bijzonder enthousiast op de verscheidenheid aan foto's, de gelaagde historie en de verhalen. Zelfs kenners ontdekten nieuwe feiten. Een teken dat de expositie voor herhaling vatbaar is. Voor degenen die de expositie gemist hebben, geen nood. Er valt nog genoeg te doen. Lees hieronder meer.

Expositie Maritiem District: Waterstad, Wederopbouw en Wonen

Inge Hagenbeuk vertelt over het monument De Boeg

Uit de videoserie Waterstad, Wederopbouw en Wonen, 2020

Online filmpjes

Toen we te horen kregen dat we de expositie niet konden verlengen, hebben we met Waterstadgenootschap Rotterdam besproken wat we zouden doen. Veel mensen hadden nog langs willen komen! Uit reacties van bezoekers bleek dat onze uitleg bijzonder gewaardeerd werd. We besloten stante pede filmpjes van 5 à 7 minuten te maken, waar bij elk thema iemand anders van ons team uitleg geeft. Het was even zweten zonder camera-ervaring, veel omgevingsgeluid en grote tijdsdruk, maar het is gelukt en we hebben het met heel veel plezier gemaakt! U vindt de serie filmpjes hier.

Online artikelen en verhalen

Voor de expositie hebben we verschillende artikelen geschreven. Op onze site staan natuurlijk vooral wederopbouw-gerelateerde artikelen. Op de site van Het Maritiem District is behalve actuele informatie over het gebied, veel historische informatie van het Waterstadgenootschap Rotterdam te vinden.

Klik hier voor het verhaal over het ontstaan en de ontwikkeling van het gebied. Bekend als Waterstad, Wijnhavenkwartier of Maritiem District. Onderaan het artikel staan alle andere gebouwen en interviews die er op deze site over het Wijnhavenkwartier annex Maritiem District te vinden zijn.

De historische verhalen en informatie van het Waterstadgenootschap Rotterdam kunt u downloaden door op de verschillende onderwerpen te klikken: Regentessebrug * Concertzaal Bierstraat * De Lantaarn * De Punt * Het Luchtspoor * Maas en Rotte * Oude Haven Koningsbrug * Spaansekade * Wijnkopersgildehuis * Willem II

Expositie Maritiem District: Waterstad, Wederopbouw en Wonen

Soundwalk van Theater in Context: met koerier Mats door het Maritiem District.

Theater in Context, illustratie: Caroline Ellerbeck.

Theatrale Architectuur Soundwalk 'De Appel valt niet ver van de boom'

Zin in een wandeling, verhaal en informatie over en door het Maritiem District? Loop dan de Soundwalk van Theater in Context. Via de ogen en oren van koerier en student Mats ontdek je de geschiedenis die op het water, in verborgen steegjes, achter voordeuren of in de liften van de woontorens ligt. En ervaar hoe het bezorgen van een pakketje een onverwachte draai aan het leven kan geven. De zintuiglijke Podcast-route loop je met je eigen telefoon. Download de gratis Podcast via www.theaterincontext.nl

Startpunt: Plein 1940, Rotterdam

Tip! Neem een print van de plattegrond mee.

De soundwalk is mogelijk dankzij de Gemeente Rotterdam, Stichting Nederland Monumentenland, Bank Giro Loterij, Dag van de Architectuur Rotterdam, Open Monumentendag Rotterdam en de organisatoren van de expositie.

Expositie Maritiem District: Waterstad, Wederopbouw en Wonen

Rondleidingen en lezingen

Het Waterstadgenootschap Rotterdam geeft ook vandaag de dag nog geregeld rondleidingen door het Maritiem District. Ontdek in deze persoonlijke tour het verrassende verhaal van Waterstad. Passeer de verschillende tijdslagen en luister naar de bijzondere historie. De wandeling duurt ongeveer anderhalf tot twee uur. Voor meer informatie neem contact op via info@waterstadgenootschap.nl

De lezingen op locatie zullen op enkele speciale locaties in het gebied plaats vinden. De lezingen zullen gaan over de historie van betreffende plek, het gebouw en de architect. Indien mogelijk zal een kleine rondleiding door het gebouw gegeven worden. In verband met de continue coronamaatregelen zijn de lezingen meerdere malen uitgesteld. Zodra de lezingen ingepland zijn wordt dit op de website en via onze nieuwsbrief gecommuniceerd.

Expositie Maritiem District: Waterstad, Wederopbouw en Wonen

Zicht op de Scheepmakershaven in het Maritiem District en de Maas (r)

Rotterdam Make it Happen, Hester Blankestijn, 2018

Organisatoren

Het Waterstadgenootschap, Platform Wederopbouw Rotterdam en Stichting Maritiem District hebben hun handen ineengeslagen om de historie van het Maritiem District te vertellen. Wie zijn wij?

Het Waterstadgenootschap bestaat uit 4 nieuwsgierige bewoners, ooggetuigen en ervaringsdeskundigen van een ingrijpend veranderende woonomgeving. Het genootschap heeft als doel de geschiedenis van dit bijzondere stadsdeel boven water krijgen als inspiratie voor de nieuwste ontwikkelingen.

De Stichting Maritiem District is in het leven geroepen om de leefbaarheid en de levendigheid van de wijk te versterken. Zij organiseert en faciliteert evenementen en projecten die daaraan bijdragen.

Voor meer informatie over Stichting Platform Wederopbouw Rotterdam klikt u hier.

De expositie is tot stand gekomen met de steun van VSB fonds, Stichting Volkskracht, Stichting Elise Mathilde, Gebiedscommissie Centrum, Museum Rotterdam, Sizo Group, Stadsarchief Rotterdam, VVE Red Apple en Stichting Maritiem District.

Locatie
48, Wijnbrugstraat, Centrum, Rotterdam, 3011 XW, Rotterdam, Zuid-Holland, Nederland
Onderwerpen
Expositie
Buurten
Wijnhaven