• Artikelen

Een zeikerd halen voor het Savoy

De broers van Wijk vertellen over hun jeugd in het Hoogkwartier. Ze bouwden vlotten voor op de grote plassen water die in oude bomkraters lagen.

Een zeikerd halen voor het Savoy

Brandweerdemonstratie aan de Groenendaal met verklede leden van de Vliegende Patrouille van de vrijwillige brandweer. Op de achtergrond Haringvliet.

Ary Groeneveld, Stadsarchief Rotterdam. 20 juni 1964

De broers Van Wijk werken allebei bij Dentilia, de tandprothetische praktijk aan de Hoogstraat die opgericht is door hun vader. Arthur van Wijk is de huidige eigenaar het bedrijf. De bloei van het bedrijf heeft een grote rol gespeeld in het leven van de broers. Zij groeiden op in de buurt in de jaren 1950 en 1960. Het gezin woonde aan het Groenendaal, vlak achter de zaak.

Diepe putten

Naast het Groenendaal gingen de broers vaak spelen, ze waren echte ‘belhamels’. Daar lag toen nog één grote open vlakte en als er een overstroming was geweest kon je daar goed met de autoped door het water scheuren. Voor het Savoy-hotel lagen grote open putten, bomkraters zelfs, met daarin diep water. De broers bouwden van gevonden hout vlotten voor over de putten, maar soms viel je toch in het water. Dan “haalde je een zeikerd”: natte voeten. Echt diep zullen de putten nooit geweest zijn, denkt Gerard van Wijk, maar toen leek het modderige water vervaarlijk diep.

Dan “haalde je een zeikerd”: natte voeten.

Doorbijters

Nog altijd zetten de broers Dentilia, de oudste zaak aan de Hoogstraat tussen de Mariniersweg en het Oostplein, voort. Momenteel wordt de zaak verbouwd. Dentilia laat zich misschien het beste omschrijven door de tekst die gedrukt stond op de T-shirts van de lokale voetbalclub die het bedrijf ooit sponsorde: “Dentilia, de doorbijters”.

Nog altijd zetten de broers Dentilia, de oudste zaak aan de Hoogstraat tussen de Mariniersweg en het Oostplein, voort.
Het verhaal van
Gerard en Arthur van Wijk
Onderwerpen
Verhalen
Buurten
Hoogkwartier