• Artikelen

Een potje ‘hersengymnastiek’

Elly Dunk vertelt over de vooruitgang tijdens de wederopbouw, de bezigheden van haar als kind en als oudere nu.

Bordspel Hersengymnastiek

Bordspel Hersengymnastiek met de zelfgeschreven uitbreidingsvragen

Anders Ouder worden

Elly Dunk is een bekend gezicht in het Hoogkwartier. Voor de werkgroep Anders Ouder Worden bedenkt ze themabijeenkomsten en activiteiten voor ouderen in het Hoogkwartier. Ze wil ouderen voorlichten en samenbrengen. “Gezelligheid is belangrijk hoor, maar het staat niet voorop” zegt ze. “We proberen een mix van actuele en historische onderwerpen aan te bieden.” Zoals de excursie naar de nieuwe Pauluskerk. Of laatst een middag over vrouwen in de wederopbouw. Een onderwerp waar ze, als kind uit die tijd, volop over mee kan praten.

Elly Speelt Juf

Elly speelt een ouderwets potje Hersengymnastiek

Maandag Wasdag

Ze staat er niet zo vaak bij stil, maar de wederopbouw was een bijzondere tijd. Dingen veranderden snel. Neem nou maandag wasdag. Maandag? De was doen betekende dat haar moeder al op zondagavond de witte was uitkookte op het vuur. Met een stok roerde ze in de was. Op maandag stond haar moeder vervolgens de hele dag in de tuin waar de was werd geschrobd, geboend en gewrongen, zelfs in de winter. Het hete water voor in de tobbe werd gehaald bij de waterstoker verderop. Wat een rode handen had haar moeder dan. Zelf heeft Elly dit niet meer meegemaakt; de wederopbouw betekende vooruitgang. De eerste elektrische apparaten kwamen op de markt, waaronder snelwassers en stofzuigers.

Femina1965

Femina 1965 in Ahoy

Foto: Jan Voets, Nationaal Archief/Anefo, licentie CC-BY

Moderne apparaten op de Femina

Met haar moeder bezocht ze de Femina Huishoudbeurs in Ahoy. Het bezoek maakte indruk. Het was heel druk en ze zag allerlei nieuwe apparaten:een strijkijzer, een frituurpan maar ook een andere wonderpan: de snelkookpan. “Zo’n pan met een deksel en een tuutje dat dan omhoog kwam en ging sissen. Suddervlees was vier uur sneller klaar. Uniek.” Haar moeder toog trots met de pan naar huis, maar haar vader vond het niets. Ze lacht.

Bordspel Hersengymnastiek

Bordspel Hersengymnastiek met de zelfgeschreven uitbreidingsvragen

Spelen in plaats van werken

Als kind bofte ze. Ze hoefde haar moeder niet te helpen in het huishouden. Later was dat wel onhandig, ze had geen idee hoe ze moest koken of schoonmaken. Zij en haar zus mochten altijd buitenspelen op hun eigen Landje, de platgebombardeerde en vervolgens langdurig braakliggende terreinen verspreid over de hele stad die in de volksmond Landjes heetten, of ze gingen binnen spelletjes doen. Ze speelden ‘Mens erger je niet’ of ‘Hersengymnastiek’, haar favoriete spel. Ze heeft het spel nog; het had mini schoolbankjes en zij was de juf die de vragen stelde. Eens speelde ze het met haar kleinkinderen, die waren helaas niet zo enthousiast. Het deert Elly niet, want zij gebruikt haar hersens genoeg bij de organisatie van Anders Ouder Worden.

Tlandje

't Landje van Elly en haar zus

Het verhaal van
Elly Dunk
Onderwerpen
Verhalen