• Artikelen

Een clubhuis met indoor skateparcours

Opgroeien in het Hoogkwartier was heel avontuurlijk en leuk, volgens Eeva Liukku. Ze gebruikte de expeditiestraten als speelparadijs.

Small Eeva Liukku Met Vrienden 2

De expeditiestraten van het Hoogkwartier worden soms ervaren als een beetje spookachtig. Rustig, verscholen en vol met bedrijfsruimten. Dat ze echter ook kunnen dienen als stadsterreinen waar veel te ontdekken valt, blijkt uit het verhaal van Eeva Liukku. Eeva is opgegroeid aan het Groenendaal, in een portiekwoning. Daar woonde ze vlak boven een Chinees restaurant. Nog altijd is op die locatie een groot Chinees restaurant gevestigd.

Eeva Liukku Met Vrienden 2

Eeva met vrienden

Opgroeien in de binnenstad

Vaak merkt Eeva dat mensen het raar vinden dat ze opgegroeid is in de binnenstad. Veel jonge gezinnen verhuizen immers naar andere, ruimere en groenere wijken. Onzin vindt Eeva. Juist in het Hoogkwartier viel veel voor haar te ontdekken. Toen ze wat jonger was speelde ze altijd aan het Achterklooster, waar toen nog een groot houten fort stond en een echte locomotief op een stukje spoor. Geen speeltoestel, maar een echte geelgeschilderde locomotief.

Vaak merkt Eeva dat mensen het raar vinden dat ze opgegroeid is in de binnenstad. Veel jonge gezinnen verhuizen immers naar andere, ruimere en groenere wijken.
Eeva Liukku Met Vrienden

Eeva met vrienden

Expeditiestraten als speelparadijs

Later, toen Eeva wat ouder werd, bleken de expeditiestraten een groot speelparadijs voor Eeva en haar beste vriendin. Er was van alles te ontdekken. Eeva kon vanuit haar huis zo met de brandtrap via de balkons naar beneden klauteren, waar ze over de bedrijfsruimten kon lopen. “Achteraf gezien was dit misschien een beetje gevaarlijk.” Vooral in het Sint-Janshof speelde ze ontelbare keren. Een parkeergarage verderop bleek een perfect geheim clubhuis, met indoor privé skateparcours. Het geheime clubhuis was hard nodig, omdat de vriendinnen graag detective speelden, zelfs met echte walkie talkies. Toen Eeva nog in de expeditiestraten speelde waren er in de buurt nog veel garages gevestigd, een bedrijfstak die inmiddels bijna uit de buurt is verdwenen.

Eeva kon vanuit haar huis zo met de brandtrap via de balkons naar beneden klauteren, waar ze over de bedrijfsruimten kon lopen.
Eeva Liukku Voor Haar Huis

Eeva voor haar huis

Mooie ontdekkingstochten

Dat er zich soms wat narigheid moet hebben afgespeeld in de buurt is Eeva niet ontgaan. Ze herinnert zich bijvoorbeeld een dreigement aan het adres van het toenmalige Chinese restaurant. Maar vooral herinnert Eeva zich mooie ontdekkingstochten. Het Hoogkwartier mag dan door sommigen worden gezien als een a-typische buurt om in op te groeien, zij heeft het er fijn gehad. “Een kind maakt er wel wat van.” Ze voelt zich een echt stadskind en is daar blij mee: “Zo’n jeugd maakt je creatief”.

Het Hoogkwartier mag dan door sommigen worden gezien als een a-typische buurt om in op te groeien, zij heeft het er fijn gehad.
Het verhaal van
Eeva Liukku
Onderwerpen
Verhalen