• Artikelen

Dit is mijn tijd!

Hans Heetman was een bekend gezicht op de Lijnbaan. De juwelierszaak zat er vanaf het eerste uur. In januari 2018 is de zaak gestopt.

Lijnbaan 16

Consuminderman

Pak, rode strikdas, een uitdagende twinkeling in zijn ogen en om iedere pols een horloge, een antieke en een hedendaagse. Rolex uiteraard, dé specialiteit van Heetman Juweliers. Nog voordat de eerste vraag is gesteld, is het gesprek al ruimschoots begonnen. Hans Heetman, geboren in 1950, staat met beide benen op de grond en is naast Rolexfan overtuigd consuminderman. De skivakantie wordt net zo makkelijk overgeslagen, zolang zijn kinderen maar kunnen studeren wat ze willen studeren. Hij rijdt in een tweedehands auto en vertelt vol enthousiasme hoe hij een opgeknapte fiets van zijn kinderen cadeau kreeg. Iets waar hij supertrots op is, ‘want ze hebben het blijkbaar begrepen.’

Dit is mijn tijd!

"Als mijn kinderen het hebben over iets dat uit 'mijn tijd' is, dan antwoord ik steevast: “Dit is mijn tijd!”’ Om vervolgens met een grote glimlach duidelijk te maken: "Ik ben pas net begonnen…"

Met zijn sterke en opvallende persoonlijkheid blijkt hij een volbloed ondernemer. Hij moet ieder jaar de omzet zien te verhogen om hun bedrijf draaiende te kunnen houden met kwaliteit, vakmanschap en klantvriendelijke service. Dat is waar Juwelier Heetman voor staat. En kom niet aan zijn personeel, want zijn collega’s zijn heilig voor hem.

Derde generatie familiebedrijf

In 2003 nam hij samen met zijn broers Gijs en Louis Heetman de juwelierszaak van zijn vader over. Zelf volgde hij de opleiding tot goudsmid in Schoonhoven om zich later ook in edelstenen specialiseren. De onderlinge taakverdeling is tussen de broers nooit een discussiepunt geweest. Ze doen ieder waar ze goed in zijn, en daarin vullen ze elkaar perfect aan. Inmiddels zijn ze derde generatie familiebedrijf. Opa begon in 1916 aan Oostplein 8 en verdiende zijn geld voornamelijk met reparaties van horloges.

Locatie via loting

Na het bombardement kreeg Heetman de kans om zich op de Lijnbaan te vestigen. Zijn familie werd ervoor gevraagd. Via een loting werd de locatie bekend: Lijnbaan 92. ‘Mijn familie zag gelijk dat het een goede plek was (vlak bij waar de Bijenkorf zou komen). En dat pakte ook zo uit. In het beste deel van de Lijnbaan, schuin tegenover Scheffers en vlak naast de wijnhandel Jan van Breda.’

Nog steeds is hun pand erg gewild. ‘Vrijwel wekelijks komen er verzoeken binnen van potentiële kopers. Maar Lijnbaan 92 is niet te koop’, benadrukt Heetman. Juwelier Heetman en de Lijnbaan hebben na 60 jaar nog steeds een speciale band, een die alleen maar hechter is geworden. Het interieur is nagenoeg ongewijzigd gebleven. En ook de rest van het pand oogt anders dan alle andere panden, met als enige nog een oorspronkelijke ‘vitrine’ op de Lijnbaan.

195902 Lijnbaan Heetman AG NL Rt SA 4121 3081 small

De Lijnbaan in 1959 met rechts juwelier Heetman.

Ary Groeneveld, Stadsarchief Rotterdam, februari 1959

Houten luifel oorspronkelijk

Ook de oorspronkelijke houten luifel is hier nog goed herkenbaar. Hoe dat kan? Bij de herontwikkelingsplannen van de Lijnbaan begin jaren negentig werd Lijnbaan 92 voor het gemak in de eerste tekeningen alvast als gesloopt beschouwd. Zijn vader zag in deze ambitieuze plannen zijn pand zonder pardon verdwijnen. Hij besloot af te zien van verdere medewerking en regelde zelf het noodzakelijke onderhoud van zijn pand.

Lijnbaan is dezelfde Lijnbaan

Heetman laat zich niet ontmoedigen door de schaduwzijde die het juweliersvak helaas ook met zich meebrengt. Vanuit een opvallende nuchterheid en menselijkheid vertelt hij over uiteenlopende inbraakpogingen en over de creativiteit van oplichters. ‘Ook dat hoort bij de dagelijkse praktijk van een juweliersbedrijf.’

De Lijnbaan is voor hem nog steeds dezelfde Lijnbaan. "De winkels zijn veranderd; de etalages aangepast op de jonge doelgroep die tegenwoordig de Lijnbaan bezoekt. Dat wat in de etalages wordt getoond, dat is wat mensen willen hebben. Het aanbod is optimaal afgestemd op de vraag."

De winkels zijn veranderd, maar wat in de etalages wordt getoond, is nog steeds wat de mensen willen hebben.

Heetman Juweliers stopte in januari 2018.

Dit interview is gepubliceerd in het boek '60 jaar Lijnbaan' van Astrid Aarsen.

Het verhaal van
Hans Heetman van Heetman Juweliers
Periode
1950 -
Onderwerpen
Verhalen
Buurten
Centrum
Gebouwen
Winkels