• Artikelen

De Plantageflat is goud

De heer en mevrouw De Keyzer wonen sinds 1973 in woongebouw De Plantage in Kralingen. De betrokkenheid voor het gemeentelijk monument is in de loop der jaren een passie geworden. Nieuwe bewoners krijgen bij tijd en gelegenheid van mevrouw een bezoekje waarbij ze vertelt over de bijzondere historie. “Opeens ontstaat er dan respect voor het gebouw waar men woont.”

2021 De Keyzer Marlies Lageweg SPWR DSCF1358small

Meneer en mevrouw De Keyzer voor de entree van de Plantageflat.

Marlies Lageweg, Platform Wederopbouw Rotterdam, 2021

Unilever

Toen ze trouwden, werkte mevrouw voor Unilever. Ze behield haar baan wat vrij modern was voor die tijd. Als medewerker van de (inter)nationale bezoekersafdeling werkte ze in het nieuwe gebouw aan het Burgemeester s'Jacobplein, waar tegenwoordig de Hogeschool Rotterdam in huist. "Overigens, belangrijk, prettig en zeer effectief hoe toen de overgang van het oude naar het nieuwe gebouw via een praktische verbindingsgang gerealiseerd werd." aldus mevrouw. Het nieuwe gebouw ademde de internationale sfeer door onder andere de huisvesting van de Raad van Bestuur en de regelmatige bezoeken van directieleden van Unilevervestigingen uit andere landen. Maar ook de bijzondere kunstwerken die op elke etage te zien waren, deden dat. “Onvergetelijk om bij een internationaal bedrijf als Unilever te hebben gewerkt.”

1959 1963 Uitbreiding Unilever entreezijde Collectie Unilever

Het nieuwe gebouw van Unilever aan s'Jacobplein en Rochussenstraat rond 1959.

Collectie Unilever

Verbinding Unilever oud nieuw small Collectie Unilever

Er was een praktische verbinding van het oude gebouw naar het nieuwe pand gemaakt.

Collectie Unilever, circa 1959

Unilever7

De verbinding van het oude naar het nieuwe gebouw van Unilever vanaf de Rochussenstraat.

Marlies Lageweg, Platform Wederopbouw Rotterdam, 2020

Werknemersflat

Het echtpaar kreeg door de baan van Jantien de mogelijkheid een appartement te kopen in het woongebouw De Plantage dat bedoeld was voor werknemers van Unilever uit binnen- en buitenland. “Het was fijn wonen en er heerste een geweldige sfeer.” Want, zo voegt het echtpaar eraan toe, zodra in het algemeen gesproken het woongedragspatroon van een van de bewoners minder goed paste bij de bedrijfscultuur, kon dat resulteren in gerechtvaardigde consequenties. Tot uitzetting toe. Sinds de appartementen in latere jaren door bestuursontwikkelingen en vrije verkoop meer en meer buiten het gezichtsveld van het Pensioenfonds Unilever Progress raakten werd het soms lastiger om nieuwe bewoners bewust te maken van hun gedrag. Jantien: “Ja, aan trammelant hebben we geen behoefte.” Frits: “Het is - gelukkig bij een kleine minderheid - soms een beetje ‘cultiveren’ geblazen, waarbij dan expliciet naar de huisregels verwezen wordt. En Jantien bezoekt meestal nieuwe bewoners.” Jantien knikt: “Pasgeleden bezocht ik nog een jonge Braziliaanse huurder. Ik vertelde dat hij in een bijzondere flat woont. Het is een monument, zei ik. Opeens is er dan respect.”

Aan trammelant hebben we geen behoefte.
Galerij Plantageflat in jaren tachtig

Op de galerij van de flat was het altijd reuzegezellig.

Collectie De Keyzer, jaren '80.

2021 Plantageflat ML SPWRDSC 9650 bewerkt

Al is er veel groen verdwenen, de flat kijkt nog steeds uit op een mooi parkje met een vijver.

Marlies Lageweg, Platform Wederopbouw Rotterdam, 2021

Keller keuken uit 1957

De meeste appartementen zijn weliswaar niet heel erg groot, maar wel luxe uitgevoerd. Met gepast enthousiasme laten de De Keyzers hun authentieke Keller keuken zien met afgeronde houten lades, een roestvrijstalen aanrecht, een lade met emaillen bak voor groenten en/of brood en de glazen bakken voor koffie, meel, zout en suiker. Ze zijn nog steeds uitermate tevreden met die originele keuken, die overigens van alle moderne gemakken is voorzien. “We zitten graag daar aan de keukentafel”. Het ‘Liberty’ rolgordijn met ‘Hedgerow flowerprints’ is in de geest van Margaret Thatcher, die zei dat je de bloemen naar binnen moest halen. Toen het echtpaar laatst een taxateur over de vloer had adviseerde deze met klem de keuken ongemoeid te laten. Bijzonder, gewild en in zeer goede conditie was zijn conclusie.

2021 De Keyzer Marlies Lageweg SPWR DSCF1295small

Echtpaar De Keyzer in hun originele Keller keuken.

Marlies Lageweg, Platform Wederopbouw Rotterdam, 2021

Plantageflat detail Keller Keuken

Detail houtwerk en handgrepen van de keuken.

Plantageflat bakje Kellerkeuken

De keuken bezit een rek met glazen bakjes voor meel, suiker, zout en peper.

Verdwenen details

De zorgvuldigheid waarmee ze al die jaren met hun keuken zijn omgegaan, geldt ook voor het hele gebouw. Helaas zijn er details van vroeger verdwenen. Jantien laat ze zien: de galerijen hebben andere vloeren gekregen in plaats van tegels en sommige betondelen zijn oud-roze geverfd in plaats van het oorspronkelijke gebroken wit. De deuren naar de galerij waren van cognackleurig hardhout met koperen handvaten. De handgrepen zijn vervangen en de deuren werden verruild door donkergrijze exemplaren. De pilaren in de hal zijn nu blauw in plaats van het vroegere wit. Toen het moderne kunstwerk in de hal in 1987 geplaatst werd, is er nog even sprake van geweest dat alle huis- en balkondeuren knalrood zouden worden. Gelukkig hebben de bewoners dat weten te voorkomen en zijn die allemaal donkergroen gebleven.

De flat is voor ons echt een passie.
2021 Plantageflat ML SPWRDSC 9802 bewerkt

Het vrijstaande glazen trappenhuis dat tegen de gevel geplaatst is geeft toegang tot de galerijen.

Marlies Lageweg, Platform Wederopbouw Rotterdam, 2021

2021 Plantageflat ML SPWRDSC 9766 bewerkt

De zwarte tegels in de hal zijn nog origineel.

Marlies Lageweg, Platform Wederopbouw Rotterdam, 2021

Zorg voor je omgeving

Ook de gemeenschappelijke Engelse tuin aan de achterkant van het gebouw en het groene parkachtig gebied inclusief de grote vijver aan de voorkant ervan, hebben hun aandacht. Frits heeft bijvoorbeeld een paar jaar geleden samen met vele gelijkgezinden bij de toenmalige deelgemeente zijn uiterste best gedaan om het buitenproportioneel geluidsoverlastgevende voetbalveld dat daar lag, te laten vervangen door natuurlijker bij de omgeving passende bloemenvelden. Jantien heeft eind tweeduizend, in de nasleep van de toen uitgevoerde bodemsaneringsactiviteiten, de gemeente op verzoek geadviseerd om het aan te leggen ‘park’ ook geschikt te maken voor mindervaliden. Van het resultaat genieten zij en alle flatbewoners elke keer weer als ze uit het raam kijken. Verder steken ze veel energie in het onderhouden van goede relaties met de buren in de flat, de omringende woongebouwen, de studentensociëteit Hermes en onverminderd met de gemeente die volgens het echtpaar op een voorbeeldige manier en vaak in onderling overleg de buitenruimten rondom de flat onderhoudt. Regelmatig klimt Frits in de telefoon of meldt hij via de BuitenBeter App - met foto en tekst - zaken die om herstel of een oplossing vragen, waarbij de gemeente in de regel meteen actief reageert. Frits: “Het gaat verder ook om de kleine dingen die belangrijk zijn. Dat je entree er goed uitziet bijvoorbeeld.” Jantien: “De flat is voor ons echt een passie.”

2021 Plantageflat ML SPWRDSC 9737 bewerkt

Vanaf de galerij kijkt men op de Engelse tuin.

Marlies Lageweg, Platform Wederopbouw Rotterdam, 2021

Plantageflat vijver voor renovatie

Het park met vijver voor de grootscheepse renovatie.

Collectie De Keyzer, 1990-2000

Oldtimer

In een bouwkundig onderzoek uit 2013 dat ten behoeve van een onderhoudsadvies werd gedaan, wordt de ‘eliteflat’ ontworpen door de Rotterdamse architect W.J. Fiolet in de bouwstijl van de naoorlogse (Nieuwe) Zakelijkheid geroemd. Jantien leest voor: “Toen het gebouw eind jaren vijftig was gebouwd, behoorde het tot de top van de Nederlandse woningbouwkunst, zowel voor wat betreft de architectonische uitstraling, de opzet van het woongebouw en de plattegronden.” In het rapport wordt de matige kwaliteit van het gevoerde onderhoud in de voorgaande jaren bekritiseerd. “Het onderzoeksbureau vergelijkt het met een slecht onderhouden Ferrari, een oldtimer onwaardig.”

1955 1105 Plantageflat bouwtekening

Kopie van de bouwtekening van de flat aan de Robert Baeldestraat uit 1955.

Collectie De Keyzer

2021 Plantageflat ML SPWRDSC 9763 bewerkt

De tegels in de entree zijn nog origineel, de kleur van de kolom niet.

Marlies Lageweg, Platform Wederopbouw Rotterdam, 2021

Besef dat dit goud is

Gelukkig is het tij gekeerd en is weer voor groot en klein onderhoud meer mogelijk, zoals bijvoorbeeld de tegels in de hal, die nog origineel zijn. Als er een stuk is, kost het wat meer moeite om deze te laten maken want ze worden niet meer standaard geleverd, maar via een speciaal D3-procedé zijn er nu nieuwe mogelijkheden. Onvermoeid en enthousiast kijken de geïnterviewden om naar het gebouw en proberen indien nodig medebewoners bewust te maken van de bijzondere plek waar ze al achtenveertig jaar wonen. Jantien: “Besef dat dit goud is, er is water, er is groen en een mooi pand.” Frits knikt instemmend: “De flat is geschikt voor jong en oud. Bovendien zit je enorm centraal en is de metro om de hoek.” De Plantageflat is alle moeite waard!

2021 De Keyzer Marlies Lageweg SPWR DSCF1325small

Frits en Jantien voor het gemeentelijk monument De Plantageflat.

Marlies Lageweg, Platform Wederopbouw Rotterdam, 2021

Het verhaal van
Frits en Jantien de Keyzer (1946 & 1948)
Onderwerpen
Verhalen
Buurten
Kralingen
Objecten
Robert Baeldestraat 061 t/m 219 (oneven)