• Artikelen

Columeta

Het Luxemburgse staalbedrijf Columeta liet hun pand uit 1881 aan de Eendrachtsweg door architect Fledderus verbouwen tot een modern kantoorgebouw.

Columeta

Kantoorgebouw Columeta, een moderne invulling in de historische straatwand.

Bouw 1959

Maak van dit oude singelhuis een gebouw representatief voor onze verkooporganisatie, met optimale gebruiksmogelijkheid als kantoor en verblijfsruimte voor onze directie en ingenieurs bij bezoek aan Nederland. Maak duidelijk dat we stalen balken, damwanden en profielen verkopen. Maak een modern gebouw en wees verder zo vrij als het budget je toelaat.

Bouw 1959 p. 1364

Columeta

Eendrachtsweg rond 1910. Nummer 50 is het laatste deel van het blok direct na de Kortenaerstraat.

Stadsarchief Rotterdam

Columeta Staal

Vanaf 1945 was Columeta, een afkorting van Comptoir Luxembourgeois des Usines de Métaux aan de Eendrachtsweg 50 gevestigd. Columeta was onderdeel van het Luxemburgse Staalconcern ARBED. Vanaf 1850 was Luxemburg een belangrijke staalproducent. De Rotterdamse architect Rein Fledderus maakte gebruik van de vrijheid die de opdrachtgever hem gaf en maakte voor het pand uit 1881 een opmerkelijk moderne gevel met veel staal in de historische straatwand. De gevel wordt gedomineerd door een asymmetrische geplaatste felrode verticale stalen bint. De twee gevelpenanten aan weerszijden zijn van blauw-groen verglaasde bakstenen. De glaswand ertussen heeft stalen kozijnen en zilvergrijze cristallino borstweringen. Het boeibord is van roestvrij staal.

Het gebouw bestaat uit drie lagen kantoorruimte. In de kelder waren toiletruimtes, de rijwielberging, de centrale verwarming en het archief gesitueerd. De bovenste verdieping was bestemd als woning van de huismeester. De kantoorruimtes liggen aan beide buitengevels; in de middenzone ligt de trap en zijn toiletten.

Columeta

Architect Rein H. Fledderus geeft toelichting op de maquette van de Antwoord-kerk, in de nieuwbouwwijk Zalmplaat in Hoogvliet.

Ary Groeneveld, Stadsarchief Rotterdam, 1964

Fledderus

Rein H. Fledderus (1910-1970) heeft vooral naam gemaakt als stedenbouwkundige. Hij was als tekenaar bij het ASRO betrokken bij het wederopbouwplan van Rotterdam. Zijn tekeningen vormden een belangrijke aanvulling op het nogal schematische Basisplan van Van Traa. Na zijn vertrek bij de dienst van Stadsontwikkeling en Wederopbouw in 1957 maakte hij stedenbouwkundige plannen voor Schiedam-Noord, Vlaardingen en Zoetermeer. Als architect ontwierp hij enkele kerken, kantoorgebouwen en woningbouw. Hij werkte met de Kraaijvangers samen aan concertgebouw De Doelen. Fledderus woonde in Voorburg, was goed bevriend met Herman Bakker en had een kantoor aan het Hang.

Columeta

Plattegronden van kantoorgebouw Columeta.

Bouw 1959

Het werk heeft ons veel zorg en vreugde gegeven. Typisch voor deze tijd waren de bouwbesprekingen: eerst 's-morgens om 9 uur de post op kantoor, dan met de helikopter van 9.45 uur naar Brussel. Daar het vliegtuig van 11.30 uur naar Luxemburg en om 4.30 uur met een K.L.M.-vliegtuig naar Schiphol. Om 6.30 uur 's avonds zat ik weer rustig aan de dis in Voorburg.

Bouw 1959 p. 1364

Columeta

De Eendrachtsweg met het pand van Columeta.

Google, 2021
Columeta

Het gerenoveerde en aangepaste interieur van het gemeentelijk monument.

WDJArchitecten, 2021

Anno nu

Het kantoorgebouw heeft na het vertrek van Columeta jarenlang verschillende huurders gehad en vervolgens enige tijd leeg gestaan. In 2018 is het gebouw opgeknapt en verbouwd tot woning. Daarbij is de oorspronkelijke gevelcompositie gehandhaafd en zijn de kleuren teruggebracht. Voor het interieur heeft WDJArchitecten een ontwerp voor de eerste vier verdiepingen inclusief meubilair gemaakt. Zij werkten intensief samen met de opdrachtgevers die hierbij ook modeontwerper Marga Weimans voor de gordijnen en kunstenaar en kleurexpert P. Struycken betrokken. Struyken ontwierp een op de historie geënt kleurpalet voor het pand. Het pand is sinds 21 december 2021 gemeentelijk monument.

Columeta
WDJArchitecten, 2021
Columeta
WDJArchitecten, 2021
Architect
R.H. Fledderus
Periode
1952-1958
Locatie
Eendrachtsweg 50, Rotterdam, Nederland
Onderwerpen
Gem. Monumenten
Buurten
Centrum
Gebouwen
Bedrijfsgebouwen