Maritiem District extra informatie
Al twee keer organiseerde het Platform een expositie over de geschiedenis van het Maritiem District in samenwerking met het Waterstadgenootschap. Vond u onze uitleg en folders leuk? Bekijk ze hier.
Een overzicht van alle artikelen op onze website.
Al twee keer organiseerde het Platform een expositie over de geschiedenis van het Maritiem District in samenwerking met het Waterstadgenootschap. Vond u onze uitleg en folders leuk? Bekijk ze hier.
Ontdek zelf de beeldende kunst en wederopbouwarchitectuur vanaf het Centraal Station tot aan Overschie.
Tot en met 20 december is de expositie Maritiem District aan de Glashaven 46 te bezoeken. Ontdek alles over de historie, architectuur, kunst en ontwikkelingen van dit stukje stad.
Word vriend en help ons de wederopbouw nog meer zichtbaar te maken!
Het Concours Hippique International Officiel (CHIO) is het enige Nederlandse hippische evenement met vijf sterren springen én dressuur, een internationaal topsportevenement. Het initiatief van ondernemer Job Dura (1904-1975) begint in het wederopbouwjaar 1948.
Aan de Becramming, Cannemanstraat en Strijpsesingel bouwde de Dienst Volkshuisvesting in 1953 twee wijkjes met laagbouw en galerijwoningen. Over kleur en materiaal was zorgvuldig nagedacht, bij de renovatie in 1993 iets minder.
In 1950 verrezen aan de snelweg vier bouwblokken met in totaal 144 portiekflats volgens het bouwsysteem ‘Systeembouw’ met een bijzonder betonmozaïek. De flats maken plaats voor nieuwbouw.
Door de vele nieuwe woningen na WOII in Overschie is er behoefte aan een extra rooms-katholieke kerk voor 1000 kerkgangers. Inmiddels is de kerk verbouwd tot appartementencomplex.
De Zeven Provinciën uit 1955 waren negen woonlagen hoge flats en werden voor het eerst gebouwd voor de lagere inkomens. Twee ervan zijn gesloopt, de rest is onherkenbaar gerenoveerd.
Na een experiment met het systeem Welschen werden er in heel Nederland meer dan 5.600 Welschen-woningen gebouwd. In Overschie alleen staan 1480 woningen waardoor de wijken Welschen 1 t/m 7 zijn genoemd. Welschen ontwierp ze echter niet zelf, daarvoor werd een 'academisch gevormd architect' ingeschakeld.
In het midden van de noordelijke randweg op het Kleinpolderplein verrees in 1971 een verkeersplein op vier niveaus.
De naoorlogse uitbreiding van Overschie werd vaak de kraamkamer van de systeembouw genoemd. De wijken kwamen onder supervisie van stedenbouwkundige Lotte Stam-Beese tot stand.