- Actueel
Zonnige Lezing Op Locatie Maastoren goed bezocht
Geplaatst op 18 februari 2019

Het was een zonnige zondag voor de eerste wederopbouw-Lezing op Locatie afgelopen 17 februari 2019. Echter, het vormde geen obstakel voor de ruim veertig bezoekers. De locatie op de bovenste etage van de Maastorenflat bij All Arts Belastingadviseurs geeft met zulk weer een prachtig uitzicht over de Maas, de Rotterdam en de Hoge Heren. Bij aanvang van de lezing werden helaas de gordijnen gesloten om het overmatige zonlicht te weren. Zoals Dick Molenaar van All Arts Belastingadviseurs zei: "Het enige nadeel van deze mooie ruimte."
Na korte introducties van de gastheer, Evan van der Most van DIG IT UP en Inge Hagenbeuk van Platform Wederopbouw Rotterdam begon Paul Groenendijk aan zijn lezing over de historie van de flat en haar architect, Herman D. Bakker.
De flat ligt op een plek die gevoelsmatig meer bij de Zalmhaven hoort dan bij de Schiedamsedijk, het officiële adres van de appartementen. Ook ligt de flat aan de verkeerde kant van de zeedijk, waardoor de onderste lagen niet voor wonen bestemd werden. De uitstekende manchet bevatte geen woningen maar kantoren, want om goed van het uitzicht te kunnen genieten moest je hoger wonen, vond architect Bakker.
Bakker, die behalve de Maastoren ook de Leuvetoren, het vernieuwende 12-Provinciënhuis en winkelcentrum Zuidplein heeft ontworpen, was een populaire architect uit de wederopbouw. Toch heeft hij nooit de roem behaald die zijn collega Maaskant ten deel viel. Veel van zijn gebouwen zijn zelfs al gesloopt zoals in een interessant artikel in Puntkomma te lezen valt. De reden is niet geheel aanwijsbaar, maar zoals Herman Bakker ooit zelf zei: "Wat vandaag modern is, noemt men morgen antiek en ouderwets."
Dat de Maastorenflat een ouderwetse jarenvijftig-flat is, erkennen ook de bewoners van het gebouw. "Geluidsisolatie kende men toen niet echt. Nou dat is te horen", verzucht een bewoonster. Daar staat tegenover dat de glazen schachtlift met houten hekjes behalve een visueel spektakel, eveneens voor lichtinval in het gebouw zorgt. "Heel goed bedacht", geeft de voorzitter van de VVE aan. Het ontwerp ligt de bewoners na aan het hart en ze proberen de flat in originele staat te behouden. Daar spannen ze zich samen voor in. Bewoners, huismeesters en ondernemers. Saamhorigheid staat hoog in het vaandel bij de betrokkenen, want de Maastorenflat moet blijven. Paul Groenendijk wist de rest van het publiek gerust te stellen, de flat is gemeentelijk monument. En zo lijkt de flat die volgens de overlevering in een paar uur tijd is ontworpen, bestand tegen de Rotterdamse sloop- en bouwdrift waar we vanuit deze toplocatie zo goed zicht op hebben.
