• Actueel

Zeventig jaar Ahoy' in Spraakmakers

Geplaatst op 15 juni 2020

20200615 Paul bij NPO1 Spraakmakers

Vanwege het zeventig jarig bestaan van Ahoy' sprak Ghislaine Plag van Spraakmakers op NPO Radio 1 met Paul Groenendijk van het Platform en Jolanda Jansen, directeur van Ahoy.

Op 15 juni 1950 werd de manifestatie Ahoy' officieel geopend. Het
Museumpark, het Park en de Parkkade stonden vol paviljoens rond het thema Haven. En er was een grote hal gebouwd op het Land van Hoboken, de Ahoy' hal waar tegenwoordige de Medische Faculteit van de Erasmus Universiteit staat. Met Ahoy' had Rotterdam weer iets om aan de wereld te laten zien, na de kale vlaktes die het bombardement had achtergelaten.

Tijdens het gesprek komt duidelijk naar voren dat Rotterdam een succesvolle organisator van evenementen was. Er werd flink uitgepakt met een groot terrein en vele demonstraties. De bezoekersaantallen gingen boven de anderhalfmiljoen uit. Ook in de jaren erna ontpopte Rotterdam zich als een ware evenementenstad met onder andere E55, de Floriade, Holland Pop festival en C70. Ze komen te spreken over organisator Jacob Kleiboer en over Ahoy' met de apostrof aan het eind, die inmiddels verdwenen is. Waarom die apostrof? Welnu, hier hetgeen meneer Kleiboer over de komma zei:

Paul vertelt dat voor de nieuwe hal het skelet van de Nenijtohal uit 1928 is gebruikt. Hartstikke duurzaam al in 1950! Na de tentoonstelling bleef de hal staan. Dit was handig, want de rest van grote theaters was allemaal weggebombardeerd, aldus Paul. Er vonden grote beurzen plaats, een concert met Cliff Richard en bijvoorbeeld jeugvakantieland dat tot op heden nog in Ahoy gehouden werd.

Directeur Jansen van Ahoy vertelt dat ze het mooi vindt hoe de geschiedenis zich herhaalt. In 1970 besloot de gemeenteraad om Zuid verder te ontwikkelen en een sportpaleis te bouwen naar voorbeeld van Antwerpen in combinatie met beurshallen. "Die combinatie was ook echt internationaal uniek." Ze vertelt dat Ahoy nu aan de vooravond staat van de uitbreiding van een congresgebouw en concertzaal als onderdeel van de gebiedsontwikkeling Hart van Zuid. Precies 50 jaar na opening op Zuid in januari 1971.

De Ahoyhallen zijn eerst nog verplaatst binnen de stad tot het moment dat het sportpaleis officieel op Zuid opende. Daarna is alles gesloopt. Van het E55 evenement resteert alleen nog Chalet Suisse en het paviljoen in het park. Van het evenement Floriade zijn de Euromast, de oud Hollandse tuin van Zocher en de rozentuin bij Boymans nog overgebleven. Ghislaine Plag benoemt het lef dat Rotterdam had om de evenementen zo groots aan te pakken. Met kabelbanen en zelfs een dolfinarium. Paul vertelt dat dit drijvende dolfinarium weggevaren is en nog zo'n twintig jaar in Zeeland heeft gelegen.

Ook voegt Paul toe dat Rotterdam heel vooruitstrevend werkte met kunstenaars zoals Karel Appel en architecten zoals Jaap Bakema. Jolande geeft aan dat als tweede stad van het land, je altijd harder moet werken om aandacht te krijgen. Dat typeert Rotterdam. En dat zag je terug in de moeite om het Songfestival naar de stad te halen dat op 22 mei 2021 alsnog in Ahoy gehouden wordt. De suggestie wordt gedaan om de kabelbaan terug te laten keren. Een attractie die past in de anderhalve meter samenleving en waarmee mensen naar Ahoy kunnen gaan. Wie weet, de deelnemers aan het gesprek bij Spraakmakers waren in ieder geval enthousiast...

Om het hele gesprek van Spraakmakers terug te luisteren op NPO 1 Radio, klik dan hier.