• Actueel

Wolken van Gust Romijn verplaatst

Geplaatst op 09 december 2019

Wolken van Gust Romijn verplaatst

Op 27 november 2019 werd het bronzen beeld Wolken van Gust Romijn (1922-2010) feestelijk onthuld door wethouder Buitenruimte Bert Wijbenga op zijn nieuwe plek, het Dr. Molewaterplein in Rotterdam. Het beeld werd in 1965 vanwege het vijftigjarig bestaan van de NV Meelfabrieken der Nederlandse Bakkerij (Meneba) gecreëerd. Vervolgens schonk Meneba het werk aan de Daniël den Hoedklinkiek. Het beeld werd na de bouw van een nieuwe entree verplaatst naar het park aan de overzijde van de Groene Hilledijk. Nu de kliniek in zijn geheel verhuisd is naar het Erasmus MC is het beeld meeverhuisd naar hartje Rotterdam.

Gust Romijn
werd in 1922 geboren en groeide op in Rotterdam. Hij begon in 1943 met schilderen en beeldhouwen maar heeft lange tijd nog als havenarbeider gewerkt om zijn inkomsten aan te vullen. Het grote formaat van zijn werken sloeg aan bij opdrachtgevers en Romijn werd succesvol. Zijn werken werden in heel Europa tentoongesteld. Hij was een van de kunstenaars die meewerkten aan E55, waarvoor hij een wandschildering van 6 bij 2 meter maakte. Jarenlang was hij de vaste vormgever van Poetry International en Film International en van 1970 tot 1983 was hij hoofddocent aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam. Hij bleef lang actief als kunstenaar. Romijn overleed in 2010.

Wolken wordt gezien als een protest tegen de nivellering en ontmenselijking die hem in de nieuwe woonwijk-architectuur zo tegenstond waardoor hij was gaan verlangen naar prehistorische bouwvormen. Creaties waarvan niet vaststaat wat het zijn. Die uitnodigen tot vrijheid. Wolken had als werktitel: Doe- en leefbeeld, hetgeen goed aansloot bij de actieve therapie die de patiënten uit de kliniek kregen.

Op de site van het CBK kom je nog meer te weten over het beeld en Gust Romijn.