• Actueel

Expositie 60 jaar Winkelcentrum Hoogvliet wegens succes verlengd

Geplaatst op 14 september 2022

1962 hoogvliet NL Rt SA c 9 01ag

Winkelcentrum Hoogvliet vlak na oplevering.

Ary Groeneveld, Stadsarchief Rotterdam

Op 12 september 1962 werd het winkelcentrum Hoogvliet geopend. Een ontwerp van de Rotterdamse architecten Jan Hoogstad en Herman Bakker. Bakker had eerder de winkelgalerij aan de Nieuwemarkt had gerealiseerd en zou later furore maken met winkelcentrum Zuidplein die dit jaar hun vijftig-jarig bestaan vieren. Het winkelcentrum is net als vele andere uit die tijd gebaseerd op de principes van de Lijnbaan en werd ook wel mini-Lijnbaan genoemd.

De bijnaam was niet alleen terecht vanwege de architectuur, ook bekende Rotterdamse winkels zoals Coster herenmode, kledingzaak Piet Lap, Radio Modern, warenhuis Galeries Modernes en Jamin openden een filiaal in winkelcentrum Hoogvliet. Daarnaast maakten vele Hoogvlietse winkeliers de overstap naar het nieuwe centrum dat in de volksmond De Binnenban heet: kantoorboekhandel Voskamp, damesmodezaak Au Bon Marché, de fourniturenwinkel van Peet Hooijmans, J. van der Perk ijzerwaren, Buitendijk rijwielen en A.K. Lengkeek witgoed en kachels. Het was een verrijking van Hoogvliet.

Deze week is het 60 jaar geleden dat het winkelcentrum opende. Er is daarom een tentoonstelling door de Historische Vereniging Hoogvliet samengesteld die vanaf zaterdag 17 september te bezichtigen is. De expositie is tot stand gekomen dankzij de winkeliersvereniging en Kroonenberg Groep die het winkelpand waar de expositie plaats vindt, beschikbaar stelt. Het winkelpand Binnenban 23 ligt naast juwelier Mostert die net als supermarkt Albert Heijn al zestig jaar in het winkelcentrum gevestigd is.

Locatie: Binnenban 23, Hoogvliet

Tijd: Vanaf zaterdag 17 september t/m eind november elke zaterdagmiddag van 14:00 - 17:00 uur

Toegang gratis.

Joop van der Hor dook in de historie van het winkelcentrum en schreef er een artikel over in de Havenloods.


Winkelcentrum Hoogvliet in aanbouw met links de Vaste Burchtkerk, Jan Roovers, Historisch Genootschap Hoogvliet