• Actueel

Wederopbouw in Rotterdam Architectuurprijs

26 maart 2021

2020 Rotterdamsche Bank ML DSC 7102

De entree van de Rotterdamsche Bank (Donner) na renovatie in 2020.

Marlies Lageweg, Platform Wederopbouw Rotterdam, 2020

De inzendingen voor de Rotterdamse Architectuurprijs zijn online te zien. Als Platform Wederopbouw Rotterdam speuren we natuurlijk naar renovatie- of transformatieprojecten uit de wederopbouw. En ja, ook dit jaar zitten die er weer bij! We noteren een aantal projecten. Klik op de links voor de eindresultaten:

Renovatie Tuinenhoven Eengezinswoningen uit het woonbestand van Woonbron zijn met behulp van nieuwe prefab gevels energetisch verbeterd. Niet deelnemende woningen in particulier eigendom zijn visueel meegenomen. De renovatie is uitgevoerd door biq architecten en VORM Transformatie en Renovatie.

Maastunnelcomplex De Gemeente Rotterdam heeft de iconische kwaliteiten van dit typisch Rotterdamse rijksmonument (en slechts ten dele wederopbouw) in ere hersteld en de tunnel aangepast aan hedendaagse eisen van veiligheid en duurzaamheid. Het oorspronkelijke ontwerp is va ir. J.P. van Bruggen en ir. A.J. van der Steur. De renovatie/restauratie is gedaan door ir. J.C. van Beek en ing. A. Reedijk.

Forum Rotterdam Een grootschalige interventie blaast een gemankeerd stuk Wederopbouwstad nieuw leven in door restauratie, renovatie, transformatie, reconstructie en nieuwbouw te combineren. Hierbij is rijksmonument de Rotterdamsche Bank (nu Donner) gerestaureerd (zie het wederopbouwartikel op onze site) en is Jungerhans afgebroken en opnieuw opgebouwd (binnenkort op de site!). De opdrachtgever is Multi Netherlands, architecten OMA en WDJArchitecten uitgevoerd door Sprangers Bouwbedrijf en Van Mierlo Dinkq.

Vorm-kantoor Het monumentale gebouw van Hugh Maaskant voor Progress Muller is getransformeerd tot kantoor met toevoeging van 800m2 extra vloeroppervlak via een plug-in optopping voor VORM Ontwikkeling B.V. Zie ook ons wederopbouwartikel hierover. Het project is door Architektenkombinatie Bos Hofman en VORM Transformatie & Renovatie uitgevoerd.

De spectaculaire aanvoer van de extra verdieping op het VORM-kantoor