• Actueel

Wederom kunstwerk Louis van Roode zichtbaar

Geplaatst op 08 april 2022

Louis van Roode Zuiderziekenhuis Vrienden van Boei

De schilderingen met de thema's gemeenschapszin en levensblijheid van Louis van Roode in het Zuider Gymnasium.

Vrienden van Boei

In de eetzaal voor de zusters van het vooroorlogse Zuiderziekenhuis maakte de bekende wederopbouwkunstenaar Louis van Roode in 1949 een wandschildering. De wand met het metersbrede kunstwerk kwam bij de renovatie van het gebouw tot Zuider Gymnasium tevoorschijn. Ondanks de slechte staat van het kunstwerk werd besloten de wanden op te knappen. De vrienden van de betrokken Stichting Boei wisten door crowdfunding dit te realiseren. Hierdoor is de wandschildering nu prominent zichtbaar is in de mediatheek van de middelbare school.

Over het kunstwerk

Van Roode moest bij het ontwerp rekening houden met de beperkte daglichttoetreding en de ronde kolommen voor de muren. Ook moest het kleurenpalet aansluiten op de kleuren van het interieur. Hij maakte een drieluik van drie wanden met elk een aparte schildering. De figuren zijn zo geschilderd dat ze vanuit het grootste deel van de eetzaal toch zichtbaar waren.

Het kunstwerk heeft geen titel maar wel thema's gekoppeld aan de functie van de eetzaal: eenzaamheid, gemeenschapszin en levensblijheid.

Op de linkerwand is bij het thema 'eenzaamheid' een gestileerde vrouwfiguur te zien die door een raam naar een sober landschap staart. De groen-, grijs- en paarstinten van de schildering sluiten aan bij de eenzaamheid die verbeeld wordt. De lange wand toont het thema “gemeenschapszin” waarbij de vrouw door het raam naar een ander persoon reikt. Een aardbol en een blad geven de waarde van samenzijn weer. Deze schildering bevat in tegenstelling tot die op de linkerwand fellere en vrolijkere kleuren. De rechterwand verbeeldt het thema “levensblijheid” waar de vrouw omringd wordt door vrolijk gekleurde bloemen. Ze is als het ware opgebloeid door de sociale contacten.

bron: Vrienden van Boei