• Actueel

Voormalig bankgebouw Blaak 34 gerenoveerd

Geplaatst op 15 februari 2018

Voormalig bankgebouw Blaak 34 gerenoveerd

Woensdag 7 februari 2018 werd een van de vroegste wederopbouwgebouwen, het voormalige bankgebouw van de Nederlandsche Handelsmaatschappij aan de Blaak 34, na een renovatie feestelijk geopend. Het Blaak House zoals het gebouw van Cornelis Elffers en AA. Van Nieuwenhuyzen sinds 7 februari wordt genoemd, is door V8 Architects in opdracht van eigenaar Real I.S. Groep tot kantoorgebouw getransformeerd.

Blaakensemble

Het voormalige bankgebouw dat tot een paar jaar geleden nog in gebruik was als gemeentelijk belastingenkantoor, is een van de vroegste gebouwen uit de Rotterdamse wederopbouw. Het vormt een ensemble met de gebouwen van de Twentsche Bank en de Amsterdamsche Bank. Sinds 2010 hebben ze alledrie de status van rijksmonument. (Zie Bankgebouwen Blaak)

Atrium hersteld

Met het werk van V8 Architects zijn de kenmerken van de wederopbouwarchitectuur weer in ere hersteld. Belangrijke ingreep was herstel van het atrium, het hart van het gebouw komt weer tot z’n recht. Als tegenhanger van de gesloten bankgevels is de openheid hersteld en is gekozen voor een zachte en tactiele benadering. De vier atriumgevels zijn zeer sterk verticaal ontworpen en de geveldelen zijn bekleed met grijs textiel. Een simpel relief patroon benadrukt het verloop van de verdiepingen. De grote bar op de begane grond accentueert de vorm van het atrium. Deze ruimte is de centrale ontmoetingsplek voor de verschillende huurders. De overige verdiepingen zijn in gebruik als kantoorvloer. De buitengevels en de monumentale ruimten met marmeren afwerking zoals bijvoorbeeld de kluis zijn intact gelaten en waar nodig hersteld.