• Actueel

Verhalenserie 'Dwars door het Baankwartier'

Geplaatst op 08 juni 2019

Barmentlo_Interieur-met-Annemieke-1962

Na de afsluiting van de tentoonstelling 'Wederopbouw in het Baankwartier' worden lezers uitgenodigd om de persoonlijke verhalen over de gebouwen en plekken te volgen in de serie 'Dwars door het Baankwartier'. Platform Wederopbouw Rotterdam versterkt de waarde van de architectuurhistorische verhalen met persoonlijke herinneringen, meningen en uitlatingen over de besproken gebouwen, gebieden en wederopbouwperiode.

Deze verhalen laten de lezer terug gaan in de tijd. Zoals Annemieke Barmentlo bijvoorbeeld vertelt over de beperkte keus in de grutterszaak oftewel supermarkt: "Je had yoghurt, vanillevla, chocoladevla en grutjespap. In flessen. Heerlijk overzichtelijk." Ze geven een tijd weer van optimisme, eenvoud en bouwdrift. De lezer zal zich soms realiseren dat thema's van toen nog immer actueel zijn. Zoals oud politie-commissaris Gert-Jan van de Beek aanhaalt nadat hij immigranten in de wederopbouw eenzaam zag zitten bij het strandbad, zich realiserend dat zij hun gezin misten. Behalve de terugblik, krijgt de lezer een inkijk in het heden. Hoe kijken huidige bewoners tegen hun gebouw aan? Waarbij de huismeester van de Maastorenflat zei: "Mensen wonen hier graag en lang." niet in de laatste plaats omdat de vereniging moeite doet om het een flat uit 1956 te laten blijven.

De serie bestaat uit 12 verhalen, beginnend op de Schiedamsedijk bij voormalig eigenaar Leo Egge van Egge Maritiem, eindigend bij de saamhorigheid van de Maastorenflat.

Deel 1: Maritieme herinneringen op de dijk, van Leo Egge

Deel 2: Architect Bakker was een toffe vader, van de kinderen Bakker

Deel 3: Politieman in de wederopbouw, van Gert-Jan van de Beek

Deel 4: Artistieke bioscoopboer, van Krijn Meerburg

Deel 5: Ik wil de magie van toen behouden, van Annemieke Barmentlo

Deel 6: Bemanning van de stoomboot die Stadsverwarming heet, van Bertus Goudriaan

Deel 7: De oase van Carolien, van Carolien van Gorkum

Deel 8: Er zit muziek in het Leger des Heils, van Gerard Mulder

Deel 9: De Leuvetoren, stiekem heel bekend van Peter Hellebrand en Irene Paalvast (01-10 architecten)

Deel 10: Grenzen bestaan niet voor de Schotse dominee, Derek Lawson

Deel 11: Het Oogziekenhuis draagt een leven uit, van Alexandra Bieren en Marcelle Nederlof

Deel 12: Saamhorigheid in de Maastorenflat, van Joop de Wijk