• Actueel

Vergroening dak Lijnbaanflat voorbeeld bij verduurzaming monumenten? 

Geplaatst op 11 juni 2018

Vergroening dak Lijnbaanflat voorbeeld bij verduurzaming monumenten? 

Het dak van de monumentale Lijnbaanflat aan de Joost Banckertsplaats wordt vergroend. Het initiatief vloeit voort uit het verduurzamingsprogramma voor het Schouwburgplein om in 2030 100% klimaatneutraal te zijn.

In 2017 tekenden de Rotterdamse Schouwburg, Gemeente Rotterdam, ARCADIS, Dura Vermeer, Eneco, Imtech Building Services, TNO en Vereniging Verenigd Schouwburgplein een intentieverklaring om dit doel te bereiken. Het programma was tevens de start van de alliantie ‘7 Square Endeavour’, waarbij het Schouwburgplein met zes andere (inter)nationale theaterpleinen samenwerkt aan verduurzaming. Het Schouwburgplein is het eerste plein dat verduurzaamd gaat worden.

Al in 2009 bracht de Rotterdamse Schouwburg haar duurzame ambities naar buiten en sloot in 2010 met het Luxor, Theater Zuidplein en de gemeente een convenant Duurzaam Theater Rotterdam. De verschillende maatregelen die werden onderzocht om de CO2 uitstoot te compenseren, zoals zonnepanelen op het dak, bleken onvoldoende. Dit was de aanzet tot verbreding van het aantal partners bij de aangrenzende stakeholders en leidde tot de intentieverklaring in april 2017.

Procesmanager Jeroen de Leeuw van 7 Square Endeavour is trots te kunnen melden dat op vele fronten plannen voor groendaken rondom het plein vaste vorm aannemen. "Van het rijksmonument aan de Joost Banckertsplaats is het de bedoeling dat het dak media 2019 gereed is." Het wederopbouwmonument krijgt onder andere een plantsoen dat de bewoners samen moeten verzorgen. De precieze uitvoering zal in samenspraak met bureau Monumenten plaats vinden. Ook de Doelen en Codarts krijgen definitief een groendak. Voor de overige omliggende gebouwen worden op dit moment business cases gemaakt om daarna voorgelegd te worden aan de woningcorporaties en eigenaren.

Aangezien een substantieel deel van de aangrenzende panden wederopbouwmonument is, heeft de organisatie veel te maken met monumentenzorg. De Leeuw: "De kennis over innovatieve verduurzaming bij monumenten is nog gering. Wij hopen hiermee een voorbeeldfunctie te vervullen om uiteindelijk als kennisplatform in Europa te fungeren." Met de vergroening van het monument aan de Joost Banckertplaats wordt de eerste ambitieuze stap gezet."