• Actueel

Van wie is de straat? Freek Schravesande en Esther Rosenberg schreven een stuk in het NRC

Geplaatst op 21 januari 2019

Van wie is de straat? Freek Schravesande en Esther Rosenberg schreven een stuk in het NRC

De voltooiing van de Meent werd in 1953 met veel enthousiasme begroet: de eerste grote winkel- en verkeersstraat van het nieuwe Rotterdam.

Stadsarchief Rotterdam

Freek Schravesande en Esther Rosenberg schreven een stuk in het NRC Handelsblad over het monopoly in Rotterdam. Sommige straten zijn compleet in handen van vastgoedbedrijven, die vervolgens ondernemerspraktijken aan de dag leggen, die op zijn zachtst gezegd als ‘het harde marktprincipe’ omschreven kunnen worden. Met het idee een uniform, chic en modern straatbeeld te ontwikkelen. Het zou kunnen dat de gemeente deze vernieuwde uitstraling apprecieert, maar het gaat vooralsnog ten koste van de kleine ondernemer die geforceerd wordt te vertrekken of exorbitant hoge huurprijzen te betalen. Tegen deze acties kan de gemeente niets doen. De vraag is: van wie is de straat of de stad?

De gewaardeerde unieke winkels met eigenaren die alle klanten persoonlijke aandacht geven is ook terug te lezen in ons interview van de bakkers Patricia en Anton. In het artikel van Schravesande en Rosenberg is te lezen dat ook zij een huuropzegging hebben gekregen van vastgoedbedrijf Marcan. Een onverwachte aanzegging met een potentieel verlies voor de buurt. Want zoals Patricia zegt: “We hebben een buurtfunctie midden in de stad.”

Lees hier het hele artikel op NRC.