• Actueel

Update programma Opbouwdagen

Geplaatst op 21 april 2023

Opbouwdagen 2023 Affiche

Studio Amargo

Start 17 mei met twee lezingen

Woensdagmiddag 16:00 uur trappen we de Opbouwdagen af met een Roterodamum Café. In het waterrijke Rotterdam strijken we neer in het historische Gemaal op Zuid. De lezing staat in het teken van het Rotterdamse groen. Christophe Cornille (van de Dienst Stedenbouw en Openbare Ruimte) en Jan Grevink (Stichting Oude Plantage) vertellen u meer over het nieuwste nog aan te leggen park in de Maashaven en het oudste, maar eigenlijk een wederopbouwpark, van Rotterdam.

U kunt zich op de site van het het Historisch Genootschap Roterodamum aanmelden.

Woensdagavond 17 mei is er in Museum Rotterdam 4045-NU een lezing door Paul Groenendijk over ‘Bouwen tijdens de bezetting’. Wat veel mensen niet weten: er is tijdens de oorlogsjaren wel degelijk gebouwd en niet alleen bunkers of noodvoorzieningen. Klik voor meer informatie en tickets.

Cultuurwerkplaats Tarwewijk 18-21 mei

Het epicentrum van de Opbouwdagen bevindt zich in de Cultuurwerkplaats Tarwewijk. Hier is elke dag iets te doen. Op 18 en 20 mei zijn de architectuurwandelingen met Paul Groenendijk en de fameuze wederopbouwbusritten. Op 19 en 21 mei kunt u deelnemen aan de anekdotische VIP’s Tarwewijktours. Ook kunt u hier een kopje koffie of thee drinken en een duo-expositie bekijken over de Tarwewijk. We belichten de architectuurhistorie met eveneens een antwoord op de vraag wat vroeger in de Werkplaats zat. De historie is gecombineerd met een verhalenvertelling over de Zuidpleinflat en de Dordtselaanflat. ‘De laatste dag van Huismeester Hans’ is één van de verhalen die getoond wordt.

  • Locatie: Cillershoekstraat 1, 3081 BA Rotterdam, nabij Metro Maashaven
  • Tijd: donderdag 18 t/m zondag 21 mei van 11:00 – 17:00 uur
  • Kosten VIP en architectuurwandeling: 7,50 euro inclusief consumptie. De busritten zijn 3 euro. Boeken kan via de links hierboven.

Publiek gesprek over Toekomst Zuidelijke Tuinsteden verplaatst naar 28 juni in de Rotterdam Architectuur Maand

Samen met AIR en de Independent School for the City organiseren we een publiek gesprek over de toekomst van de Rotterdamse Zuidelijke Tuinsteden. Na een introductie over de intentie van de wijkopzet en de actuele situatie worden twee panels met professionals uit het veld bevraagd. Hoe kan de leefbaarheid en duurzaamheid van deze wijken vergroot worden? Kan het verdichten van dit soort wijken bijdrage aan het terugdringen van het woningtekort? Wat doet dit met de originele opzet van de wijk?

Wilt u over dit thema meepraten of luisteren? Zet dan vast 28 juni 19:30 uur in de agenda en meld u hier aan.

  • Locatie: Independent School for the City, Delftsestraat 33 III, 3013 AE Rotterdam, nabij CS.
  • Kosten: 5 euro

De Wederopbouwroute

Dit jaar bestaat de metro 55 jaar, een vervoermiddel dat niet meer weg te denken is uit Rotterdam, maar nog steeds bijzonder voor Nederland is. Rondom veel metrostations staan wederopbouwparels en kunstwerken die de moeite van het bekijken zeker waard zijn. We maken daarom een digitale Wederopbouwroute van metrostation Centraal Station tot Slinge en van Marconiplein tot Kralingse Zoom. Neem de metro en stap bij de verschillende stations uit. Bekijk de Wederopbouwkaart op uw telefoon of tablet en kom meer te weten over de wederopbouwgebouwen, -plekken of -kunstwerken bij elk station. Sommige gebouwen doen mee aan de Open Opbouwdagen, dus plan uw route goed! De digitale kaart is binnenkort online.

  • Een dagkaart van de RET kost 9,50 euro, 65plussers uit Rotterdam reizen gratis met de metro.

Open Opbouwdagen 18-21 mei

Voor de Open Opbouwdagen zetten trotse eigenaren en bewoners van wederopbouwpanden zich in om bezoekers een kijkje achter de schermen, in de kelders, op het dak en in hun gebouw of woning te gunnen. Zo doen dit jaar onder andere de Maastorenflat, het Grotiushuis en Gebouw de Heuvel mee, maar ook rijksmonumenten het Hilton, Het Industriegebouw en Hotel The Slaak. Op verzoek van vele liefhebbers die vorig jaar te laat waren, geeft ook het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard weer rondleidingen. Kijk op onze Opbouwdag-pagina voor het groeiende aantal deelnemende gebouwen en het reserveren van een rondleiding.

Tours en (wijk)exposities 18-21 mei

Buitenwandelaars kunnen uit meerdere wederopbouwtours met gids kiezen. Er zijn verschillende architectuurtours; in Coolhaven, in het Centrum, uiteraard in de Tarwewijk en in Pendrecht. Er is een speciale Tarwewijk VIP-wandeling met anekdotes over bekende personen en bedrijven en er is een parkwandeling in de Oude Plantage. Wie liever een kleine afstand loopt kan met de wederopbouwroute in Miniworld goed uit de voeten. In Museum Rotterdam 40-45 is de droommaquette van stadsarchitect Witteveen te zien met boeiende uitleg van de museumhistoricus. Wederopbouwexposities zijn er in exporuimte The Slaak over Kralingen, Café Metro in de Bijenkorf over het pand van Breuer en in de Cultuurwerkplaats Tarwewijk. Genoeg te doen dus.

We hopen u te mogen verwelkomen op een van de Opbouwdagen!

Team Opbouwdag

Kijk op onze website en houd onze berichtgeving in de gaten voor de laatste updates en reserveringen. https://wederopbouwrotterdam.nl/opbouwdagPartners en ondersteuning

Opbouwdag 2023 is een initiatief van Platform Wederopbouw Rotterdam en fungeert als prelude van de Zomer op Zuid en de Rotterdam Architectuurmaand. Mede mogelijk gemaakt door AIR Rotterdam, Cultuurwerkplaats Tarwewijk, De Bijenkorf, Historisch Genootschap Roterodamum, Independent School for the City, Museum Rotterdam, Rotterdams Openbaar Vervoer Museum, Hotel The Slaak Rotterdam en alle Open Opbouwdagendeelnemers. Met de ondersteuning van Rotterdam Festivals, Gemeente Rotterdam afdeling Monumenten en Cultuurhistorie, Wijkraad Tarwewijk, Stichting Bevordering van Volkskracht, Stichting Elise Mathilde, Stichting Wijngaarden Boot.