• Actueel

Transformatie Westblaak 24-32 door v8 architects

Geplaatst op 27 oktober 2023

Transformatie Westblaak 24-32 door v8 architects

Impressie van de transformatie aan de Westblaak door v8 architects. Op de achtergrond de Cooltoren van hetzelfde bureau.

v8 architects, 2023

De Westblaak is een brede straat met veel verkeer en kantoorpanden aan weerszijden. Met de toekomstige plannen voor een meer groenere tussenberm die als verblijfsgebied moet fungeren worden ook de panden aan de Westblaak opnieuw bekeken. De transformatie voor het pand op de hoek van de Westblaak en Hartmansstraat staat te gebeuren door v8 architects, het bureau dat eerder het Blaak House transformeerde en gevestigd is in de Maastorenflat.

Westblaak 24-32 was de afsluiting van de zuidzijde van de Westblaak en hier werd tussen 1954 en 1961 het kantoorgebouw voor de Eerste Hollandsche Levensverzekering Bank ontwikkeld. Het was een ontwerp van architectenbureau Kraaijvanger. Het gebouw bestaat uit een bouwdeel van zes verdiepingen dat aansluit op de andere kantoorgebouwen en een lager deel van vier verdiepingen in de Hartmansstraat dat aansluit op de woningbouw daar. Aan de achterzijde is een expeditiehof. Op de gevel hangt het beroemde kunstwerk 'Het gezin' van Louis van Roode.

v8 architects zal het redelijk ondiepe pand aan de achterzijde verdikken, waardoor er zowel woningen aan de Westblaak als aan het expeditiehof kunnen worden gerealiseerd. De begane grond behoudt haar retail functie aan de Westblaak. Aan de zijde van het expeditiehof worden dubbelhoge werkwoningen gerealiseerd met ingangen aan het hof.

Balanceren tussen conserveren en sublimeren
Vanuit de notie dat dit pand een belangrijke bouwsteen is in het kenmerkende ensemble van gebouwen aan de Westblaak, tracht v8 architects de transformatie dienstbaar aan de bestaande architectuur te maken. Het bureau zal de oneigenlijke aanpassingen aan het gebouw van de gebroeders Kraaijvanger verwijderen en de bestaande gevels aan de Westblaak en Hartmanstraat terugbrengen naar originele staat.

De transformatie van stad en straat uit zich in een optopping waarbij de huidige decoratieve pergola wordt vervangen door een constructieve, als drager van de twee nieuwe woonverdiepingen. Deze verdiepingen zijn terughoudend qua architectuur ten opzichte van het bestaande gebouw.

Als verbijzondering van de optopping wordt een rond element als ‘halo’ boven het kunstwerk geplaatst. Volgens het architectenbureau zet het hiermee letterlijk en figuurlijk een punt. Het vormt een eigentijdse interpretatie van een typisch wederopbouwaspect: de ‘shake-hands’ architectuur, een symbiose van pragmatisme en ornamentie.

Impressie van het gebouw Westblaak 24-32 aan de expeditiehofzijde. Bron: v8 architects.