• Actueel

Toekomst Cinerama onzeker

Geplaatst op 09 maart 2021

Cinerama7

Woensdag wordt het bestemmingsplan voor de wijk Cool aangenomen. Daarin staat vermeld dat de bestemming van bioscoop Cinerama uitgebreid wordt met wonen, met de mogelijkheid tot het bouwen op de locatie van een woontoren van 100 meter. Ongeveer zes keer zo hoog. En daarmee wordt de toekomst van dit gemeentelijk monument erg onzeker.

Cinerama, of Scala zoals het oorspronkelijk heette, is een bijzonder gebouw. Die bijzonderheid is inmiddels trouwens erkend doordat het gebouw gemeentelijk monument is geworden. Cinerama is al ruim 60 jaar een bioscoop en levert daarmee een belangrijke bijdrage aan het culturele leven van Rotterdam. Het bijzonder luxueuze interieur is weliswaar verwaarloosd, maar nog steeds van buitengewone kwaliteit. Ook de beeldende kunsttoepassing is bijzonder. Met het verstrijken der jaren en met het verdwijnen van bijna alle andere in functie zijnde bioscopen uit de wederopbouwperiode krijgt de bios bijna een cult-status.

Cinerama maakt deel uit van het collectieve geheugen van de stad en weet nog steeds veel bioscoopbezoekers te trekken. Want ondanks een wankel huurcontract en achterstallig onderhoud draait de bios prima. Maar met de nieuwe ontwikkel- en dus verdienmogelijkheden voor een woontoren lijkt de toekomst voor Cinerama behoorlijk onzeker. We hebben al eerder gezien dat een gemeentelijke monumentenstatus niet beschermend is. Misschien dat in ditzelfde kader, de gemeentelijke procedure voor aanwijzing van het Oogziekenhuis tot monument meteen opgeschaald kan worden tot Rijksmonument?

Wilt u meer weten of de vergadering bekijken? Klik dan hier.