• Actueel

Summerschool over wederopbouw

Geplaatst op 30 juni 2022

Summerschool over wederopbouw

Het Basisplan uit 1946.

Stadsarchief Rotterdam

Opgeven voor de Summerschool is helaas niet meer mogelijk.

Van 18 tot 29 juli organiseert de Independent School for the City in samenwerking met Crimson Historians, Tomas Dirrix en Platform Wederopbouw Rotterdam een summerschool over wederopbouw.

Het begrijpen van de Rotterdamse wederopbouw staat de eerste week centraal, de tweede week gaan de studenten zelf aan de slag met de wederopbouw voor een stad. Welke vraagstukken en thema's spelen nu een rol? Iedereen die geïnteresseerd is in wederopbouw kan zich aanmelden. Het programma is in het Engels.

Rotterdam is één van de steden die een grootschalige wederopbouw kende. Het trauma van de verwoesting en de daaropvolgende wederopbouw is een belangrijk onderdeel van de identiteit geworden. Rotterdam behoort hiermee tot een bijzondere groep steden die herbouwd zijn of zullen worden vanwege de verwoestingen van een oorlog of andersoortige ramp zoals Warschau, Aleppo en Dresden en recent Charkov en Marioepol.

Tijdens deze Summerschool word je meegenomen naar de verwoesting en wederopbouw van Rotterdam. Je krijgt inzicht in de keuzes en concepten die destijds een belangrijke rol speelden. Plannen die idealistisch en hoopvol waren. Maar wat als we vandaag de dag een wederopbouwplan zouden moeten maken? Welke stedelijke vraagstukken zouden we nu aan willen pakken? Welke concepten en thema's zouden de boventoon voeren? Waar zitten nu onze hoop en angst?

In de eerste week verplaats je jezelf in de plannenmakers van toen. Je leert de fysieke wederopbouwstad kennen maar ook meer over de Rotterdamse beeldvorming van 'aanpakken'. Waar de mythe van een phoenix herrezen uit de as een Rotterdamse mythe is geworden. Veldonderzoek, excursies en lezingen geleid door Wouter Vanstiphout en Michelle Provoost laten je ontdekken hoe het stedelijk weefsel in elkaar zit. Hoe het planproces in Rotterdam is verlopen en in hoeverre de Rotterdamse beeldvorming klopt.

In week twee word je uitgedaagd om de rol van stadsplanner op je te nemen. Hoe zou jij de lege stad, zoals Rotterdam in 1940 was, in de huidige realiteit willen opbouwen. Welke ideeën en idealen spelen nu een rol? De plannen worden op verschillende manieren vormgegeven, van perspectieftekeningen tot collages, van schetsen tot geschreven statements. Het eindresultaat van de 'parallelle Rotterdammen' wordt tentoongesteld.

Deelname

Deelname aan de summerschool kost 500 euro of 400 voor studerenden. De summerschool is voor iedereen die geïnteresseerd is in stadmaken, zowel voor studenten als professionals. Het programma is in het Engels.