• Actueel

Stemmen op wederopbouw in Rotterdam Architectuurprijs 2019?

11 november 2019

Slaakhuis 1

Van 1 november tot en met 1 december kan iedereen die de architectuur van Rotterdam een warm hart toedraagt, stemmen voor de RAP publieksprijs. Uit de 47 inzendingen selecteerde de jury tien bouwwerken die de kwaliteit van architectuur in Rotterdam prachtig in beeld brengen. Behalve een juryprijs wordt er een publieksprijs uitgereikt. Dit jaar heeft de helft van de genomineerde projecten een connectie met wederopbouw. Dat is tot onze vreugde heel veel. De gebouwenvoorraad in de stad bestaat uiteraard uit heel veel wederopbouw, maar het betekent ook dat de wederopbouwarchitectuur gewaardeerd wordt. Door ze niet te slopen maar te transformeren of er iets aan toe te voegen. Het levert mooie architectuur op. We hebben de vijf projecten op een rijtje gezet. Voor het volledige overzicht verwijzen we graag naar de site van de Rotterdam Architectuurprijs. Succes met een keuze maken!

Rijksmonument Het Slaakhuys aan de Slaak is getransformeerd van redactie- en productiegebouw van de krant Het Vrije Volk tot een hotel en supermarkt. Lees hier meer over het originele gebouw. The Slaak Rotterdam noemt zichzelf een Tributehotel en de Lidl supermarkt toont met grote foto's het verleden maar beide bedrijven hebben het gebouw naar een nieuw level getrokken. Een project van architect Jeroen Hoorn en Frame Vastgoed. Om te stemmen op dit gebouw, klik hier.

Lijnbaan 35- 43 heeft een geveltransformatie ondergaan. Het blok maakt geen onderdeel uit van het wereldberoemde rijksmonument, waar in dit artikel alles over te lezen is. Zonder luifel, maar aansluitend op accenten uit de wederopbouwarchitectuur zoals metselwerk in kettingverband, opent de gevel zich naar de straat. Een project van bureauvanEig en Manhave Vastgoed. Om te stemmen op dit plan, klik hier.

De transformatie van het voormalige PTT-gebouw uit 1951 aan de Binnenrotte tot woningen en restaurant behoort ook tot de kanshebbers. Het gebouw is een dubbel pand met hof maar had sinds 2007 geen adres meer aan de markt en was slechts aan de zijde van de Botersloot in gebruik. Weten hoe het pand in elkaar stak? Lees het hier. Het pand is weer geopend naar de Binnenrotte met een entree voor twintig appartementen en een restaurant. Een project van JSA - jeroen schipper architecten. Om te stemmen op dit project, klik hier.

Penthouse aan de Westzeedijk is een ietwat anders project. Het betreft een nieuw penthouse op een tot appartementencomplex getransformeerd kantoorpand van de Reclassering uit 1965. De toevoeging is behalve een nieuw ontwerp ook een fraai stukje ondernemerschap. Door namelijk het hele pand over te nemen en te transformeren tot woningen, was een dergelijke opbouw voor het eigen huis van de architect mogelijk. Een project van Powerhouse Company. Om te stemmen op dit project, klik hier.

Als laatste Fenix I. Dit gebouw bestaat uit drie tijdlagen. Het fundament ligt in 1922 heette toen de San Franciscoloods. Het werd gebouwd voor de Holland America Line. In de wederopbouw werd de platgebrande loods in twee delen herbouwd. De loods kreeg in de loop der tijd nieuwe functies met horeca en cultuur en werd een populaire plek. Nu heeft Fenix I er nog een nieuwe laag bij, de Fenix Lofts met 212 appartementen. Het project is van Mei architects and planners en Heijmans Vastgoed. Om te stemmen op dit plan, klik hier.