• Actueel

Stem op de Erfgoed Duurzaamheidsprijs 2023

Geplaatst op 13 september 2023

Stem op de Erfgoed Duurzaamheidsprijs 2023
Marlies Lageweg, Platform Wederopbouw Rotterdam, 2021

Veel eigenaren maken hun monument klaar voor de toekomst. Zij hebben hun monument (deels) verduurzaamd, zijn er volop mee bezig of overwegen dit te gaan doen. Om bijzondere en uitdagende verduurzamingsprojecten te laten zien organiseert de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed samen met het Nationaal Restauratiefonds en stichting Nederland Monumentenland weer de Erfgoed Duurzaamheidsprijs. Dit jaar zijn 43 monumenten voorgedragen waaronder enkele wederopbouwprojecten. In Rotterdam is het project de Nieuwe Maaskant, voorheen het Poortgebouw Progress geheten met een artikel op deze site, geselecteerd. Ook een geselecteerd Rotterdams monument is de tot vakantiewoning getransformeerde bunker Cocondo uit de Tweede Wereldoorlog in Hoek van Holland. In Den Haag is de driehoekige Toren van J.J.P. Oud uit 1967 getransformeerd tot 38 luxe short-stay appartementen, nadat het voornamelijk al die jaren leeg heeft gestaan.

Binnen de categorie particulier en zakelijk kiezen een vakjury en erfgoedprofessionals twee winnaars. Daarnaast kunt u dit jaar laten weten welk verduurzaamd monument uw favoriet is!

Welke verduurzaming verdient de publieksprijs?

Ga naar de website monumenten.nl en bekijk de geselecteerde projecten. U klikt hiervoor op de button: 'Laat u inspireren en stem op uw favoriet!' Like uw favoriete verduurzaamde monument door vóór 24 september op het hartje bij het project te klikken. U mag meerdere monumenten liken. Tijdens de Week van het Duurzaam Erfgoed op 28 september worden de winnaars bekend gemaakt. Vragen over de prijs kunt u stellen via duurzaamheid@cultureelerfgoed.nl.

Klik hier om direct te stemmen op de Nieuwe Maaskant of klik hier om direct te stemmen op de bunker Cocondo in Hoek van Holland.