• Actueel

Steigerkerk als nieuw stadsmuseum?

Geplaatst op 04 mei 2023

2023 V8 Architects NSF Steigerkerk

Visualisatie van de Steigerkerk als stadsmuseum.

v8 architects, 2023

Rotterdam is al bijna drie jaar bezig om een nieuwe locatie voor een stadsmuseum te zoeken. Uit het onderzoek van vorig jaar kwamen het Provimi-gebouw op Katendrecht en het Oogziekenhuis aan de Schiedamse Vest als beste uit de bus. Beide locaties lijken het toch niet te worden; stichting Droom en Daad hoopt van Provimi een danshuis te maken en het Oogziekenhuis zal voorlopig nog niet vertrekken.

Tegelijkertijd staat rijksmonument De Steigerkerk in de verkoop. Een wederopbouwmonument dat op een historische plek ligt, midden in het centrum op een plek waar straks de surfspot komt. Architecten Eliander en Raaphorst van v8 architecten vroegen zich af waarom de Steigerkerk geen optie zou kunnen zijn? Ze kwamen al snel tot de conclusie dat De Steigerkerk met zijn open ruimtes en publieke karakter de perfecte locatie voor het nieuwe stadsmuseum kon zijn. Het Rotterdamse erfgoed staat voor ontmoeting, ruimtelijkheid en lichtheid en is de ideale binnenstedelijke plek waar alle lagen van Rotterdam ervaren kunnen worden.

In een soort open oproep willen ze de stad, het museum en haar bestuurders erop attenderen om deze kans te benutten. Ze maakten een kort promotiefilmpje waarin ze precies uitleggen waarom De Steigerkerk de nieuwe locatie zou moeten voor Museum Rotterdam. Wie weet wordt het idee bewaarheid, het zou een mooie bestemming voor een mooie functie zijn.