• Actueel

Stadsarchief ontsluit duizenden oude foto's van Rotterdam

30 mei 2019

Kaufmanns Huidenhandel 1947 Foto Frans van Dijk Stadsarchief Rotterdam

Huidenhandel Kaufmann aan de Westzeedijk, 1947

Frans van Dijk, Stadsarchief

Het Stadsarchief heeft de collectie van de Rotterdamse fotograaf Frans van Dijk, bekend van met zijn bedrijfs- en industriefoto’s in Rotterdam, gedigitaliseerd. De collectie van ruim 5000 glasnegatieven is nu online te bekijken. Een groot deel uit opnamen die Van Dijk in de jaren 1920-1975 maakte bij allerlei bedrijven uit Rotterdam die inmiddels verdwenen of onherkenbaar veranderd zijn.

In 1910 begon Van Dijk een eigen fotozaak aan de ’s Gravendijkwal. Hij maakte foto’s van sportwedstrijden voor De Telegraaf, maar ook reportages over het katholieke leven voor kerkelijke instanties. Hij werd echter specialist in het fotgraferen van fabriekshallen, voertuigen, machines, winkelinterieurs en etalages. Het tijdschrift Focus omschreef zijn werk in 1914 als ‘technisch volmaakt' en het voldeed ‘aan de hoogste eischen die men aan eerste klas industrieele fotografie stellen mag.'

Het gemeentearchief verwierf in 1976 een deel van zijn fotonegatieven. Het andere deel had Van Dijk kort daarvoor zelf vernietigd omdat hij, onterecht, dacht dat er geen interesse voor was. De collectie bleek slecht gedocumenteerd. Van veel foto’s was moeilijk te achterhalen wanneer ze waren gemaakt en wat er precies op staat. Mede daardoor zijn de opnamen lang op de plank blijven liggen. Inmiddels zijn alle 5000 glasnegatieven gedigitaliseerd, zo goed mogelijk beschreven en beschikbaar gesteld via de website van het Stadsarchief. De digitalisering en ontsluiting van de resterende 2000 celluloidnegatieven uit de collectie-Van Dijk volgt later dit jaar.

Klik hier voor de link naar de website van het archief.