• Actueel

ss Rotterdam voorbeeld van een 'interieurensemble'

Geplaatst op 17 maart 2023

20230316 ss Rotterdam

Het schip ss Rotterdam aan het 3e Katendrechtsehoofd.

Platform Wederopbouw Rotterdam

Het Historisch Genootschap Roterodamum organiseerde op 16 maart jl. een lezing op het ss Rotterdam. Klaas Krijnen, voorzitter van de Stichting behoud stoomschip Rotterdam vertelde over de historie en rijkdom van het schip.

Ruim honderd belangstellenden woonden de lezing bij in de Queens lounge. Krijnen vertelde dat onder leiding van de Holland Amerika Lijn-directeur De Monchy, acht architecten aan het schip ontwierpen. Zo ontwierp H.P. Mutters de Queens Lounge, Cornelis Elffers het auditorium en zijn broer het kunstwerk Leven. J.A. van Tienhoven ontwierp het interieur, Huig Maaskant het zwembad en Wally Elenbaas een bijzonder loodveterkunstwerk en een wandschildering in de Tropic Bar. Een lange lijst en evenzoveel bijzondere werken. Voor wie interesse heeft; de heer Krijnen geeft regelmatig rondleidingen op het schip.

Leven
Het werk Leven van Dick Elffers op het ss Rotterdam.

Het ss Rotterdam is het grootste passagiersschip ooit in Nederland gebouwd. Op 20 augustus 1959 droeg de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij het schip over aan de Holland Amerika Lijn, waarvoor het 38 jaar als vlaggenschip heeft gevaren. Van de Maiden Voyage op 3 september 1959 met prinses Beatrix aan boord is een korte film gemaakt.

Het schip wordt wereldwijd erkend als maritiem, cultureel en technisch erfgoed maar heeft nog geen officiële monumentenstatus. Het schip is, net als Hotel New York, in handen van het familiebedrijf Westcord, dat zich inzet om de verscheidenheid aan architectonische en kunstwerken te behouden. Het door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) uitgevoerde onderzoek heeft het schip wel aangemerkt als cultureel erfgoed voorbeeld van een interieurensemble waarbij gebouw en interieur één geheel vormen. Op de beeldbank van de RCE zijn meer foto's te vinden.