• Actueel

Sneak Preview Rotterdam een attractie?! - 8

Geplaatst op 02 juni 2021

1988 Beelden in de stad Ld H NL Rt SA 4100 2005 8432 TM 8435 03

Als makers van een tentoonstelling over tachtig jaar toerisme, attracties en evenementen, Rotterdam een attractie?!, moet je keuzes maken. Welke beelden komen groot op het paneel, welke gebeurtenissen slechts op de tijdlijn. Of nog erger, welke gebeurtenissen komen helemaal niet voor in de expositie!

Het is een lastig proces waarbij publiekstrekkers, fiasco’s, kantelpunten en persoonlijke voorkeuren een rol spelen. Kies je wel of geen Monaco aan de Maas/ Bavaria F1 City Racing Rotterdam terwijl je er zelf niet van houdt? Het antwoord was hier overduidelijk WEL; dit evenement was ongekend populair, dat het weglaten nogal vreemd zou zijn.

Een andere gebeurtenis die het helaas niet gehaald heeft tot de expositie is de opening van het Beeldenterras in 2001. Niet vanwege onze persoonlijke afkeur, juist niet. Maar omdat we moesten kiezen uit 18 gebeurtenissen in dat jaar. De beelden vielen af. Wel komt de manifestatie Beelden in de Stad uit 1988 aan bod. Nog gedeeltelijk aanwezig is de Dubbelspion in metrostation Eendrachtsweg van Frög. Het enige complete kunstwerk dat overbleef, The Long Thin Yellow Legs, staat op de Westzeedijk. Dit beeld beëindigt de aangelegde beeldenroute met het terras uit 2001. De route loopt vanaf het Centraal Station via de Westersingel tot aan de Westzeedijk.

Voor Rotterdam Culturele Hoofdstad 2001 (uiteraard te zien in de tentoonstelling) werd de oude kade getransformeerd in een verdiepte, 175 meter lange wandelpromenade langs het water. Het centrale thema van de beelden is ‘het menselijk lichaam’. Ook de laatste aankoop uit 2021, De vlecht van Kalliopi Lemos, heeft het lichaam als onderwerp. Voor meer info over het beeldenterras, kijk op de website van bkor-Rotterdam.

De expositie Rotterdam een attractie?! is elke dinsdag t/m zaterdag van 10:00-17:00 uur te bezoeken tot en met zaterdag 10 juli in de Laurenskerk Rotterdam, Grotekerkplein 15.

Foto's Lex de Herder, Stadsarchief Rotterdam 1988 (Bord, The Long Thin Yellow Legs van Coop Himmelb(l)au).