• Actueel

Sneak preview Rotterdam een attractie?! - 7

Geplaatst op 02 juni 2021

2015 IFFR Sophia van den Hoek Rdam Makeit Happen small

Het IFFR bij Cinerama in 2015

Sophia van den Hoek, Rotterdam Make It Happen

Vandaag 2 juni start het tweede deel van het jubilerende International Filmfestival Rotterdam dat dit jaar vijftig jaar bestaat. Het festival ‘Film International’ begon op 28 juni 1972 als klein evenement met slechts 28 films. Het scheelde niet veel of het festival was mislukt. Bij de openingsfilm waren slechts 17 mensen aanwezig. De toenmalige wethouder De Vos weigerde voor dit kleine aantal te openen en is weggegaan.

Organisator Bals bedacht stante pede een campagne om meer publiek te trekken voor het experimentele festival en liet stencils drukken met de tekst: ‘Als je niet bij Film International bent geweest moet je verder je smoel houden als er ergens over film wordt gepraat.’ Deze folders laat hij in Amsterdam, waar zijn beoogde selecte publiek zou zitten, verspreiden. Het werkt en er komen nog zo’n 4500 mensen naar Rotterdam.

De affiche is in 1972 nog tijgerloos, maar in 1973 staat de iconische tijger al op de poster, om nooit meer te verdwijnen. De tijger als logo is een beetje een knipoog naar de leeuw in het logo van studio MGM, maar er wordt ook voor gekozen omdat het dier symbool staat voor gevaar, passie en de moed om je eigen pad te volgen. (bron: Krijn Meerburg en website IFFR)

Naast de goede films die bij het IFFR te zien zijn, ligt er bij ons nog leesvoer op de plank over de bioscoop Cinerama en een interview met Krijn Meerburg. Het IFFR komt ook terug in onze expositie: Rotterdam een attractie?! die vanaf zaterdag 5 juni te bezoeken is in de Laurenskerk.

Affiche Film International uit 1973