• Actueel

Serie over Wederopbouwkunst op Open Rotterdam

Geplaatst op 02 februari 2024

Nooit Geweten IMG 2343

In Rotterdam is ontzettend veel wederopbouwkunst te zien. Toch lopen we er vaak achteloos aan voorbij. We noemen het kunstwerk De Lasser van Henk de Vos bij Metrostation Beurs en Het gezin van Louis van Roode aan de Westblaak.

Kees van Buren (documentairemaker, voormalig curator Stadsarchief en NMM, betrokken bij het Grafische Werkplaats RKS) en Rob de Moes (Rotterdamse filosoof, schrijver en documentairemaker) vonden dat hier verandering in moest komen en startten het project Nooit geweten in samenwerking met Open Rotterdam. Zondag 4 februari om 18:00 uur is de première van de serie die over monumentale kunst uit de wederopbouwperiode (1940-1970) gaat. In deze periode werkten architecten en kunstenaars samen om nieuwe gebouwen in de gebombardeerde stad niet alleen te bouwen, maar ook te voorzien van kunst.

We komen deze kunst in, naast en op gebouwen in heel Rotterdam tegen. Enkele werken zoals De verwoeste stad of het beeld De Vallende ruiter staan al op onze website, maar heel veel nog niet. Het Platform Wederopbouw Rotterdam heeft daarom plannen om deze wederopbouwkunst in de spotlights te zetten en deze kunstenaars en hun werken in de context van de wederopbouwperiode toegankelijk te maken als het ware een wederopbouwmuseum, virtueel maar ook fysiek. Dit doen we samen met belangrijke erfgoedpartners in de stad maar ook met de gebouwen, de bewakers van deze kunst, zelf. Houd onze berichtgeving in de gaten en geniet vooral de komende periode van de serie Nooit geweten.

Vanaf 4 februari 18:00 uur elke zondag te zien op Open Rotterdam: bekijk hier de eerste aflevering.