• Actueel

De Rotterdamse openlucht bioscoop is er weer

Geplaatst op 05 augustus 2019

Driveinbioscoop Drouwen Nationaal Archief

Neerlands eerste drive-in bioscoop in het Drentse Drouwen

1969, Nationaal Archief

Lumière De gebroeders Lumière ontwierpen het eerste filmcamera en -projectieapparaat, de cinematograaf. In 1895 reisden ze met het apparaat door heel Europa en gaven vele filmvoorstellingen, de voorloper van reizende bioscoop. Niet lang daarna werden overal op de wereld op vaste plekken filmvoorstellingen gegeven. Rotterdam had in 1903 de Nederlandse primeur in de Tivoli-Wintertuin. Aan de Coolsingel werden, alleen gedurende de winter, enkele malen per week films vertoond.

Rotterdamse bioscopen Niet lang daarna ontstonden in de stad meerdere filmtheaters en lang niet alleen in het centrum of in Rotterdam. We verwijzen hierbij graag naar het verhaal van Krijn Meerburg, voormalig directeur Cinerama en Lantaren Venster én naar de site van filmkijker.com die vele verdwenen bioscopen van Rotterdam in kaart heeft gebracht. Het bombardement verwoestte verwoestte vele van deze theaters, die na de oorlog nieuwe onderkomens kregen. Allereerst in het tijdelijke noodgebouw Lutusca, maar daarna prachtige nieuwe gebouwen, zoals het artikel over Thalia laat zien.

Ontwikkeling techniek Ook de techniek ontwikkelde zich en Rotterdam had de eer om in het gebouw van het minder succesvolle Scala, in 1960 een breedbeeld Cinerama bioscoop te openen. Een aansprekende video over de Cinerama-films is aan de link toegevoegd. Dat de eerste Lumière-films amper een minuut duurden was in de jaren vijftig lang voorbij. Toch was een filmoperateur nog een enerverend beroep, voor een hoofdfilm had je zeker vier spoelen nodig. En ook de verlichting van de film was geen kwestie van aanzetten en draaien maar, de grote lichtsterkte kwam van koolstofbooglampen, waarvan de koolstofstaven op tijd vervangen moesten worden. In het verhaal van Hans van der Vlist, voormalig operateur bij het Thaliatheater is meer te lezen over hoe filmdraaier er vroeger aan toe ging.

Fifties drive-in Een ander fenomeen was de drive-in bioscoop. Ontstaan in 1933 in Amerika maar met zijn absolute hoogtepunt in de jaren vijftig. James Dean Films, goedkopere kaartjes en het idee om knus en privé in je eigen auto te genieten maakte de buitenbioscoop in Amerika tot een groot succes. In Europa volgde Frankfurt als eerste, het voorbeeld van Amerika maar in het kleine Nederland is de drive-in-bioscoop nooit een echt succes geworden. De twee bioscopen in het Drentse Drouwen uit 1969 (zie foto) en Landgraaf 1979 bestaan beide niet meer.

Openluchtbioscoop Wat in Rotterdam wel een succes is geworden is de kleinschaliger buitenbioscoop, de pleinbioscoop. Geen auto maar stoeltje mee, is een principe dat beter past in een dichtbevolkt land. De openluchtbioscoop bestaat in vele steden over de wereld en trekt tijdens de zomerperiode veel bezoekers. Zo ook de ruim dertig jaar oude Rotterdamse pleinbios in het museumpark. Eigen stoeltje mee of eentje huren, in de zomerse avondzon of in een regenjas, het maakt niet uit. Eén ding staat voorop, genieten van een bijzondere locatie en bijzondere films. Vanaf woensdag 7 augustus tot 25 augustus.