• Actueel

RetroFuture in Evoluon Eindhoven

Geplaatst op 03 oktober 2022

Evoluon retrofuture

De tentoonstelling RetroFuture in het Evoluon

Platform Wederopbouw Rotterdam

Platform Wederopbouw Rotterdam maakte een uitstapje naar Eindhoven, een stad die ook veel wederopbouw kent. We bezochten het iconische Evoluon, ontworpen door architecten Louis Kalff (van 1925 tot 1960 hoofd van Philips Design) en Leo de Bever. Het Evoluon was het visitekaartje van de technologische vooruitgang die voor een groot deel gekoppeld was aan de uitvindingen van Philips. Het gebouw werd in 1966 ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van Philips aan de stad Eindhoven geschonken.

Het rijksmonument bestaat uit twee betonnen schalen voor vloer en dak, waarvan de vloerschaal rust op V-vormige kolommen. In de dakschaal zijn langs de rand 48 terugliggende vensters geplaatst en in het dak zit een lichtkoepel van acht meter doorsnede. De koepel zelf heeft een doorsnede van 77 meter en wordt door 169 kilometer stalen trekdraden op zijn plaats gehouden. De bronzen toegangsdeuren en het kunstwerk op het voorplein zijn van beeldhouwer Fred Carasso, bekend van De Boeg. Ook een constructie van André Volten siert het voorplein.*

Het Evoluon was ook vooruitstrevend als interactief museum en bijzonder populair als schooluitje want je mocht bijna overal aanzitten. Teruglopende bezoekersaantallen in de jaren tachtig in combinatie met de benodigde grote investeringen voor nieuwe technologisch attracties maakten dat de directie van Philips besloot het gebouw te sluiten als museum en te gebruiken voor congressen.

Het Evoluon in 1968, Nationaal Archief.

Sinds vorig weekend is het gebouw dankzij een initiatief van Next Nature heropend met een tentoonstelling over futuristische creaties van vroeger en nu. Veel informatie, beeld en dingen om te doen, waarbij het gebouw nog steeds de perfecte futuristische entourage is waardoor het bijna tijdloos wordt. Je stapt met het bezoek aan het Evoluon terug in de tijd met een blik op de toekomst.

De tentoonstelling is tot en met 23 maart 2023 elke dinsdag t/m zondag te bezichtigen. U kunt via de website van het Evoluon de openingstijden vinden en kaartjes bestellen.

De entreehal van het Evoluon met poster van de expo, bron Platform Wederopbouw Rotterdam.

*Bron: Architectuurgids Eindhoven Architectuur Stad, nai010 uitgevers