• Actueel

Renovatie Lijnbaan gestart

Geplaatst op 29 mei 2018

Lijnbaan 2

De Lijnbaan in 1957.

Herbert Behrens (Anefo), Nationaal Archief 2.24.01.03_0_908-5626

De renovatie van De Lijnbaan, sinds 2010 een Rijksmonument, is gestart. Het wereldberoemde autovrije winkelcentrum uit de wederopbouw en ontworpen door het Rotterdamse architectenbureau Van den Broek en Bakema wordt gerenoveerd door Mei architects and planners.

De bedoeling is de oorspronkelijke hoge kwaliteit en jaren 50 uitstraling terug te brengen. In een intensieve samenwerking met alle betrokken partijen, gemeente en het Rijk wordt als onderdeel van de Urban Department Store, is nu uitvoering gegeven aan deze ambitie. Bouwbedrijf J.P. van Eesteren is deze week begonnen met de renovatie van het deel van de Lijnbaan tussen Aert van Nesstraat en Van Oldenbarneveltplein.

Sinds de bouw in 1953 is geleidelijk het nodige veranderd aan met name alle luifels en is de eenheid verdwenen. Met het ontwerp van Mei architects and planners keert het huiskamergevoel terug op De Lijnbaan. Door het gebruik van duurzaam en onderhoudsarm hout en warme materialen en het herstellen van alle luifels wordt de oorspronkelijke kwaliteit teruggebracht.

De houten plafondpanelen voor de luifels worden in de timmerwerkplaats geprefabriceerd en als geheel naar De Lijnbaan vervoerd. Het bespaart bouwmaterialen en bouwafval ter plekke en zorgt voor snellere montage. Voor de omgeving is dit een oplossing die relatief weinig overlast geeft.

De werkzaamheden van dit eerste deel van de renovatie zijn naar verwachting in september 2018 afgerond. Naar verwachtingen volgen de andere blokken – Lijnbaan tussen Aert van Nesstraat, Kruiskade en Korte Lijnbaan – in 2019.