• Actueel

Publiek gesprek (geannuleerd) en tour in Central District (24 november)

08 november 2019

Tour RCD okt20191

Tour door Rotterdam Central District met Paul Groenendijk

Update:

Namens AIR en Platform Wederopbouw Rotterdam willen wij u meedelen dat wij hebben besloten om het programma van deze avond te annuleren vanwege persoonlijke omstandigheden van een van onze partners.

Wij zullen het publieke college en het gesprek over Rotterdam Central District op een andere datum opnieuw programmeren. Deelnemers die zich reeds aangemeld hadden ontvangen hiervoor een persoonlijke uitnodiging. Uiteraard zal de nieuwe datum ook op onze website en via een nieuwsbrief gecommuniceerd worden. Onze welgemeende excuses voor de korte termijn waarop wij dit aan u moeten meedelen.

Wij hopen op uw begrip.

Team Platform Wederopbouw Rotterdam

PS: De tour van aanstaande zondag gaat wel gewoon door.

Platform Wederopbouw rondt de ontginning van het Central District af met een publiek college en een tour. Op donderdagavond 21 november organiseren we in samenwerking met AIR het publieke college. De tour door het gebied is op zondagmiddag 24 november. Op zoek naar de verbinding tussen de cultuurhistorie en de huidige waarde van het district.

De ontginning

Platform Wederopbouw Rotterdam is gereed met de ontginning van het Central District. Na een verkennende lezing in het Boekmanpand van Maaskant lieten we zien dat dit gebied een lange historie met pieken en dalen kent. De laatste jaren floreert het gebied, sommige panden zijn opgeknapt en getransformeerd tot bedrijfsverzamelgebouwen. In de ongepolijste Delftsestraat barst het van de creativiteit. Platform Wederopbouw Rotterdam heeft cultuurhistorische verhalen over kenmerkende gebouwen, mensen en plekken in het gebied geschreven. De hedendaagse dynamiek in het rauwe Schieblock hebben we gevangen in een foto-essay over het Schieblock. Vanaf volgende week staan alle artikelen online.

Publiek college

Deze avond over Rotterdam Central District staat in het teken van de bijzondere functie van dit wederopbouwgebied. Cultuurhistoricus Wijnand Galema en Paul Groenendijk van Platform Wederopbouw Rotterdam vertellen over de geschiedenis en de rijkdom van het district. Het foto-essay van Marlies Lageweg laat het publiek opnieuw en anders kijken naar de kwaliteiten in het gebied. Daarna gaan we op zoek naar de verbinding tussen de cultuurhistorie en de huidige waarde van het gebied.

Rotterdam Central District is een plek waar pas sinds de jaren tachtig mensen wonen, maar die wel als dynamische en creatieve hub betiteld kan worden. Wat resteert van het toenmalige concept van bedrijfsverzamelgebouwen in het centrum? Hoe belangrijk is de creatieve functie en de diversiteit binnen de verschillende verzamelgebouwen, zoals Groothandelsgebouw en Schieblock, voor het gebied? Luister, denk en praat mee tijdens dit publieke college dat in samenwerking met AIR georganiseerd wordt.

Gratis, graag aanmelden via evenementen@wederopbouwrotterdam.nl
Datum en tijd: Donderdagavond 21 november om 20.00 uur, ontvangst vanaf 19.30 uur. Locatie: Delftsestraat 33, Crimson Architectural Historians.

Tour door zakelijk en creatief hart

Op zondag 24 november is er een tour door dit zakelijke en creatieve wederopbouwhart van Rotterdam met afsluitend koffie en koek Op het Dak. Paul Groenendijk, onze wederopbouwkenner, neemt je mee in de historie van dit centraal gelegen gebied. Je komt langs de verborgen parel en rijksmonument het Bouwcentrum, het monumentale Groothandelsgebouw maar ook de rauwe gebouwen aan de Delftsestraat, het mooie Hofplein en het getransformeerde Shellgebouw. Je doorkruist het zakelijke en creatieve wederopbouwhart van Rotterdam aan de hand van verhalen en bijzondere feiten: het geheelonthoudershotel, de vrijmetselaarsloge en een monument voor Churchill.

De tour eindigt Op het Dak, oftewel bovenop het creatieve Schieblock met de Dakakker, waar je onder genot van een gratis kopje koffie of thee met een koekje een prachtig uitzicht over Rotterdam hebt. Verzamelen om 14.00 uur voor de ingang van het Schieblock aan de Schiekade 189. Tickets kosten 10 Euro en zijn te bestellen via deze link.