• Actueel

Pand Jungerhans gestript?

Geplaatst op 17 november 2017

Jungerhans

Vele Rotterdamse wederopbouwpanden zijn hun toekomst onzeker en kampen met de vraag: wordt het sloop of renovatie/restauratie? Het pand van Bakker op de Boompjes heeft de strijd verloren en wordt vervangen, het Schieblock staat nog steeds ter discussie. En het pand van de chique huishoudwinkel Jungerhans uit 1952, ontworpen door Kraaijvanger Architecten, stond ook op de nominatie om plaats te maken voor het nieuwe Forum.

Dit ambitieuze plan van OMA architects en Wessel de Jonge Architecten is echter na zijn lancering in 2010 bijgesteld en behalve de restauratie van het rijksmonumentale ABN-AMRO-gebouw, blijft ook het Jungerhanspand sloop bespaard. Althans dat dachten we na het bekijken alle informatie.

Maar wat blijkt? Het gebouw wordt gereconstrueerd. Een belangrijke reden voor sloop en terugbouw is een toegang tot de bouwplaats die de winkelstromen niet of nauwelijks onderbreekt. Een sinecure bij een project van deze omvang zo midden in de stad. Omdat de ontwerpers de stedenbouwkundige opzet en de waarde van het tweelingpand belangrijk vonden is besloten tot reconstructie. De wederopbouw'feel' blijft en er is zelfs een stuk betonnen luifel bewaard om deze na te kunnen maken.

Het grote binnenstedelijke project Forum van Multi Vastgoed heeft de intentie het niet functionerende winkelgedeelte te verbeteren en een levendig stuk stad te creëren. De Lijnbaanwinkels worden aan de achterzijde uitgebreid en voorzien van een nieuwe glasgevel. Het Ierse Primark zal een flagshipstore openen in het gereconstrueerde Jungerhans-pand, dat door zal lopen tot aan de Koopgoot. Boekhandel Donner vestigt zich definitief in het oude bankgebouw op de hoek Coolsingel-Binnenwegplein. Aan de achterzijde wordt een groot atrium met glaskap gerealiseerd. Het trappenhuisraam met geëtste glasramen van de kunstenaar Copier zal van hieruit voor het publiek weer zichtbaar worden. De bank ABN AMRO keert ook terug in het gebouw met een bankshop en kantoorruimtes. En de bestaande kantoortoren zal worden getransformeerd tot een woontoren.

De bouw is gestart begin september 2017 en is naar verwachting in 2019 gereed.

Op de hoogte blijven van alle bouwactiviteiten? Volg dan de website: bouw.forumrotterdam.nl