• Actueel
  • Nieuw

Pand Coolblue aan Oostplein wordt woongebouw

Geplaatst op 05 februari 2024

2023 Coolblue Maaskant Oostplein render Nieuw Holland

Visualisatie van de transformatie aan het hoekpand Oostplein-Hoogstraat-Goudsesingel.

Nieuw Holland, MAS Architectuur, 2023

Het 'Coolblue'-kantoorgebouw aan het Oostplein wordt getransformeerd tot woongebouw. Eind 2023 is de vergunning verleend aan Nieuw Holland Vastgoed en Cornus Vastgoed. MAS Architectuur heeft de opdracht gekregen om 57 huurwoningen in het gebouw van H.A. Maaskant te ontwerpen.

Het kantoorgebouw aan de kop van de Goudsesingel aan het Oostplein zal na de transformatie weer herkenbaar zijn als Maaskant-ontwerp, iets wat nu nauwelijks te zien is. In de plint blijft de winkelfunctie gehandhaafd en op de verdiepingen worden 57 huurwoningen gerealiseerd. Er komen gemeenschappelijke ruimtes en een dakterras. In het oorspronkelijke ontwerp van architect Maaskant zaten 8 flatwoningen en kantoren op de verdiepingen. Een imposante kantoorflat vult het open driehoekige terrein aan het Oostplein schreef het Rotterdamsch Parool in 1956. De krant stipte aan dat Maaskant de tweede architect was, aangezien een eerder ontwerp voor zestig flats door een andere Rotterdamse architect was afgekeurd door Stadsontwikkeling. Bouwbedrijf Willemsen voerde het plan uit, in 1958 was het project klaar.

Ter illustratie een foto van het pand van Maaskant met de reclame voor Handelsvereniging Hagen NV in 1960 en daaronder een foto van het pand in 2022.

Ary Groeneveld, Stadsarchief Rotterdam, 1960
Het pand aan de Goudsesingel 12 in 2022.