• Actueel

Opening tentoonstelling Wederopbouw Baankwartier

01 februari 2019

Algemeen-schiedamsedijk-4100_2005-8880-Ld H-1961

Overzicht van de Schiedamsedijk vanaf het Plein 1940 in 1961.

Lex de Herder, Stadsarchief Rotterdam

De ‘ontginning’ van de wederopbouw in het Baankwartier nadert zijn voltooiing. Al het nieuwe materiaal voegen we toe aan onze website en we organiseren met DIG IT UP eveneens de tentoonstelling Wederopbouw Baankwartier. Duik in de historie van dit relatief onbekende stukje wederopbouw. Wees welkom op de feestelijke opening op zondag 10 februari aanstaande bij galerie DIG IT UP!

Officiële opening zondag 10 februari 16.00 uur

De expositie over het Baankwartier opent op zondag 10 februari met een gevarieerd en levendig programma. Voorafgaand aan de opening kun je je opgeven voor een rondleiding door het gebied aan de hand van architectuurkenner Paul Groenendijk. Deze rondleiding start om 14.00 uur. Opgeven via contact@digitup.nl

De inloop bij de galerie is vanaf 15.30 uur, waarna een half uur later om 16.00 uur de officiële opening wordt vergezeld met live muziek. Zangeres Carolien van Gorkem, die jarenlang boven de Oase Bar woonde, zingt samen met de ‘Old Spice Band’ een medley met liedjes uit de Oase Bar. De zangeres brengt onder andere ‘Kijk nou eens wie daar binnenkomt’ van Jaap Valkhoff ten gehore.

De tentoonstelling

In de tentoonstelling kom je langs gebouwen en plekken van het Baankwartier. Teksten van het Platform Wederopbouw Rotterdam vergezellen het beeldmateriaal van publiek (de Rotterdamse Zoldervondsten), Stadsarchief Rotterdam en fotografen Voet, Marlies Lageweg en Helmuth Tjemmes. Er is een speciale Oase Bar corner met allerlei parafernalia over dit legendarische café. Typisch jaren vijftig en zestig-design doet je de optimistische sfeer van de wederopbouw opsnuiven. In het basement worden gevarieerde filmpjes over het Baankwartier vertoond.

De expositie Wederopbouw Baankwartier is te zien van zondag 10 februari tot en met zondag 19 mei bij DIG IT UP galerie en erfgoedlab aan de Schiedamsedijk 62a. Openingstijden: woensdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Gratis entree.

Cross-link met het Oogziekenhuis

In de tentoonstelling komt uiteraard het Oogziekenhuis aan bod. Zou je het leuk vinden om eens binnen te kijken bij het ziekenhuis? Dat kan! Het Oogziekenhuis heeft zelf een kleine historische expositie ingericht die tijdens werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur te bezichtigen is. De expo bevindt zich op de eerste verdieping in het atrium. Het ziekenhuis is een paar minuten lopen vanaf de galerie en is openbaar toegankelijk.

We hopen jullie te mogen verwelkomen op de opening,