• Actueel

Opening expositie 111 Elenbazen

Geplaatst op 18 april 2023

2023 Wally Elenbaas Verhalenhuis

Daria Lisenko (Oekraïne, Kyev), Rouba Abood (Syrië) en Husniya Kedir (Ethiopië, Addis Abeba) zijn ruim een jaar in Nederland, op de vlucht voor de oorlog in hun geboorteland. In het Verhalenhuis in Rotterdam maken zij kennis met het werk van kunstenaar Wally Elenbaas en zijn vrouw Esther Hartog. 80 jaar eerder waren zij hier verborgen voor de oorlog en actief in het verzet. Na afloop was Wally als kunstenaar intensief betrokken bij de wederopbouw van de stad.

Daria, Rouba en Husniya maakten ieder hun eigen keuze uit het grafische werk van Wally Elenbaas. Daria is kunsthistorica, werkte in Oekraïne voor diverse kunstmusea en is zelf kunstenaar en auteur. Zij voegde naast haar verhaal ook iets van haar eigen werk toe. Husniya is landschapsarchitecte en Rouba studeerde disastermanagement en tekent sinds haar zesde.

Zij keken naar het werk van Wally Elenbaas en met hun keuzes uit de collectie vertellen ze over hun leven daar en hier, over hun ervaringen en dromen, hun verleden en toekomst. Tegelijk leren wij dat ons kijken wordt voor een belangrijk deel bepaald door de vragen en antwoorden waar we naar zoeken.

Rouba, Husniya en Daria laten ons via hun ogen anders naar de kunst van Elenbaas kijken.

Op zaterdag 22 april 2023 van 17 tot 21 uur viert het Verhalenhuis de 111e geboortedag van Wally Elenbaas met de opening van deze expositie. Rouba, Housniya en Daria zijn er voor persoonlijke toelichtingen en er is een Syrisch street food diner uit de Volkskeuken.

Toegang expositie is gratis. Deelname aan het Syrisch streed food diner is € 12,50 per persoon; reserveren is noodzakelijk en kan via deze link.