• Actueel

Open Monumentendag in Rotterdam

Geplaatst op 07 september 2021

Open Monumentendag in Rotterdam

Restaurant The Slaak

The Slaak Rotterdam

Aanstaand weekend 11 en 12 september zijn de Open Monumentendagen. We bespraken al de rondleiding in Schiedam in de Passage, maar natuurlijk is er in Rotterdam ook van alles te doen. Er zijn tal van activiteiten georganiseerd, er zijn nieuwe, zelf te lopen, wandelroutes gemaakt en veel monumenten zijn geopend voor bezoek. Platform Wederopbouw Rotterdam verzamelde de te bezichtigen wederopbouwmonumenten.

1. Hotel The Slaak, voorheen redactie- en krantengebouw van Het Vrije Volk. Het gebouw is getransformeerd tot hotel en supermarkt. Lees hier ons artikel over het gebouw.

2. De Laurenskerk. Tijdens het bombardement van 1940 bleef alleen de toren gespaard. De kerk is het enige weder-opgebouwde gebouw in Rotterdam en was pas in 1968 gereed. In ons artikel leest u over deze wederopbouw.

3. Het voormalige Bouwcentrum, getransformeerd tot kantoor voor Greenchoice. Dit rijksmonument uit 1949 had een informerende functie; wilde je iets weten over bouwtechnieken, wonen of materialen? Dan kon je hier terecht. Meer informatie over dit semi-ronde gebouw is te vinden op onze website.

4. Citykerk 't Steiger. Deze prachtige, maar minder bekende en opvallende kerk van de gebroeders Kraaijvanger wordt verkocht. Wie weet is dit wel de laatste keer dat de kerk in zijn originele staat te bezichtigen is. Bekijk hier ook het artikel op onze site.

5. Schotse Kerk. Deze wederopbouwkerk van architect Meischke staat aan het plein 't Landje en heeft een bescheiden maar zorgvuldig interieur. Bijzonder is dat de kerkzaal bovenin het gebouw is geplaatst. Het ontstaansverhaal is ook te lezen op onze site.

6. Voormalig belastingkantoor De Puntegale, is opgeleverd in de wederopbouw, maar was al voor de oorlog ontworpen en gestart. Het gebouw is ook te zien in onze Opbouwdagroute van dit jaar, maar zelf bekijken is natuurlijk even leuk. In ons artikel over de uitbreiding van het belastingkantoor om de hoek, is meer te lezen over beide gebouwen.

Wilt u een of meerdere gebouwen aanstaand weekend zelf bekijken? Op de website van Open Monumentendagen Rotterdam zijn alle te bezichtigen monumenten, routes en activiteiten te vinden. Ook voor kinderen is er een route samengesteld.

Schotse Kerk