• Actueel

Open Maquettedepot van het Nieuwe Instituut

Geplaatst op 22 januari 2024

2023 Depot Nieuwe Instituut Petravander Ree 70dd1f8abf

Open Maquettedepot.

Petra van der Ree, OMD, Nieuwe Instituut,

Tijdens Art Rotterdam op 1 en 2 februari aanstaande is het Maquettedepot van het Nieuwe Instituut geopend. In een van de Schiehallen op het terrein van de Van Nelle Ontwerpfabriek bevindt zich de opslag van zo'n 700 maquettes. De ruimte is doorgaans niet toegankelijk voor publiek.

Naast een aantal grote exemplaren zijn er ook kleinere, minder bekende en nooit gerealiseerde werken te bekijken. Er staan gipsen prijsvraagmodellen voor het nieuwe stadhuis uit 1912, maar ook de Peperklip, café De Unie, het Beursgebouw, het Witte Dorp, de Rivièrahal van Blijdorp en Het Industriegebouw.

Het Open Maquettedepot is behalve een opslagruimte ook een werkplaats voor collectiebeheerders die aan de restauratie en registratie van maquettes werken of het transport van bruiklenen voorbereiden. Om de ruimte voor beide functies geschikt te maken is door architectenbureau Broekbakema in 2005 een klimaatbox van 460 m2 los in de Schiehal geplaats.

Iedereen kan een bezoek brengen aan het Open Maquettedepot, een kaartje voor de beurs is niet nodig. Tijdens de vrije inloop zijn er collectiebeheerders aanwezig om je door het depot te gidsen en al je vragen te beantwoorden. Ook kun je meekijken met bijvoorbeeld conserverings- en registratiewerkzaamheden.

  • Donderdag 1 februari 16.00 - 19.00 Vrije inloop
  • Vrijdag 2 februari 11.00 - 19.00 Vrije inloop

Het Open Maquettedepot bevindt zich in Schiehal A op het terrein van de Van Nelle Ontwerpfabriek. Adres: Van Nelleweg 1, Rotterdam.

Meer informatie over Art Rotterdam