• Actueel

Opbouwdagen 2022

Geplaatst op 29 april 2022

Opbouwdagen 2022

Opbouwdag 2022 is een extra feestelijke dag, want 75 jaar geleden was de allereerste editie. Wij kijken terug op het experiment, het elan en de energie van toen.

Met ronkende busritten in een jaren veertig-bus, de droommaquette van Witteveen, stadswandelingen, de eerste Rotterdamse wederopbouw-architectuurgids en de Open Opbouwdagen van 18 t/m 22 mei. Maar we richten ons ook op de toekomst met het Roterodamum-café en een publiek gesprek in het kader van de gebeurtenissen in Oekraïne.

Start op 18 mei

Op woensdag 18 mei kunt u vanaf 12:00 uur een busrit in de originele Saurerbus boeken. Deze wederopbouwbus is door Stichting Romeo opgeknapt en zal vanaf hotel The Slaak Rotterdam een enerverende wederopbouwrit maken. In de galerie aan de achterzijde van het hotel kunt u de expositie over de wederopbouw in Kralingen bezoeken. De stadstour vertrekt hier en eindigt bij hotel Atlanta waar om vijf uur het Roterodamum café plaats vindt. Bekijk hier alle programma-onderdelen.

Wederopbouw-architectuurgids

Ter gelegenheid van de 75ste Opbouwdag heeft Paul Groenendijk samen met nai010 uitgevers een speciale Architectuurgids uitgegeven: Rotterdam Wederopbouw Stad. In deze gids zijn 100 projecten uit de wederopbouw opgenomen, grofweg van 1945 tot 1970. Vele zijn inmiddels rijksmonument of gemeentelijk monument, zijn gerestaureerd en hebben vaak een nieuwe functie gekregen. Elk project heeft zijn eigen bijzondere verhaal en is de moeite van het bekijken waard. Van het Groothandelsgebouw tot de Maastorenflat, van poffertjeskraam tot Euromast, van Pendrecht tot Ommoord. Meer weten?

Open Opbouwdagen

Voor de Open Opbouwdagen zetten trotse eigenaren en bewoners van wederopbouwpanden zich in om bezoekers een kijkje achter de schermen, in de kelders, op het dak en in hun gebouw of woning te gunnen. Zo doen onder andere de gemeentelijke monumenten De Plantageflat en Gebouw de Heuvel mee, maar ook rijksmonument De Nieuwe Boompjes, het Blaak House en het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. Kijk op onze Opbouwdag-pagina voor alle gebouwen en het reserveren van een tour.

Roterodamum café

Deze lezing is helaas volgeboekt. Opbouwdag werd in 1947 voor het eerst georganiseerd en het Historisch Genootschap Roterodamum is in dat jaar opgericht. Hotel Atlanta maakte op de eerste Opbouwdag een doorstart dus een perfecte reden om het Roterodamum Café op deze historische locatie te organiseren. Tijdens het café in de Daktuinzaal van hotel Atlanta zal architectuurpublicist Paul Groenendijk het maakproces van de gids uit de doeken doen. Het eerste exemplaar zal worden overhandigd aan wethouder Kasmi.

Met de opbouw van Rotterdam stond de toekomst voorop. Daarbij speelden Rotterdamse ondernemers een bijzondere rol, zowel bij het opstellen van de plannen als bij de uitvoering daarvan. Het is daarom meer dan terecht dat in het kader van het thema ‘Toekomst als Traditie’ stil wordt gestaan bij een aantal van deze bedrijven in de sfeer van bouwen, ontwikkelen en vormgeven.


Overig programma 18-21 mei

Buitenwandelaars kunnen uit meerdere wederopbouwtours met gids kiezen, wie liever een kleine afstand loopt kan met de wederopbouwroute in Miniworld goed uit de voeten. In de Laurenskerk zijn torenbeklimmingen en in Museum Rotterdam 40-45 is behalve de droommaquette van Witteveen ook de plaquette van Ringers te zien met boeiende uitleg van de museumhistoricus. En in het Stadsarchief is een expositie met een selectie van foto’s gemaakt door Gemeentewerken. Genoeg te doen dus. En dan volgen er nog enkele onderdelen, dus we adviseren onze website of nieuwsbrief goed in de gaten te houden.

We wensen u vast heel veel plezier!

Team Opbouwdag