• Actueel

Op de bres voor Cinerama

Geplaatst op 19 maart 2021

Cinerama2

Het bericht van afgelopen dinsdag over Cinerama heeft de gemoederen goed bezig gehouden. Bewoners in Rotterdam zijn geschrokken van het feit dat er in het bestemmingsplan een woontoren van 100 meter hoog gebouwd mag worden. Weliswaar is het filmtheater Gemeentelijk Monument maar dit is niet per definitie een garantie voor behoud. Zeker niet als je bedenkt dat de bioscoop geen eigenaar is van het pand en elk jaar af moet wachten of het een nieuw éénjarig huurcontract krijgt. Investeringen in meubilair en apparatuur zijn noodzakelijk, maar zijn financieel niet verantwoord vanwege de grote onzekerheid. Het bestemmingsplan voelt als het zwaard van Domacles.

Sabine Maertens van Buro Blikopener, Rotterdams burger en groot fan van het theater is daarom een petitie gestart voor behoud van het theater. In een paar dagen tijd heeft ze al meer dan 5.500 handtekeningen opgehaald. Ze hoopt er nog veel meer op te halen maar is vooral blij dat media en stadspartijen wakker geschud zijn. "Cinerama is niet alleen architectonisch bijzonder, het is onderdeel van ons collectief geheugen. Het heeft emotionele waarde." En het huidige bestemmingsplan houdt de laatste, nog enigszins authentieke maar springlevende bioscoop uit de wederopbouw in een wurggreep.

De ontwikkelaar en tevens eigenaar van het pand zal ongetwijfeld willen bouwen op deze A-locatie, maar dit is niet eenvoudig om te doen. De grond is zacht dus er moet net zo diep geheid worden als je de hoogte ingaat. En kan het monument wel intact blijven met zulke rigoureuze bouwplannen? Met mogelijk gevolg dat het pand toch gesloopt wordt?

Om dat te voorkomen startte Sabine haar petitie. Ze heeft inmiddels vernomen dat Partij voor de Dieren donderdag 18 maart een amendement indient om het gebouw in zijn geheel te behouden en gesteund zal worden door o.a. Leefbaar Rotterdam. Eenieder die Cinerama ook graag wil behouden of een warm hart toedraagt wordt gevraagd de petitie te tekenen. Dit is de link naar de petitie.

Update 19 maart: Het amendement van Partij voor de Dieren, 50Plus en Leefbaar Rotterdam is niet aangenomen. Dit betekent dat bij ontwikkeling van de locatie, behoud slechts het uitgangspunt is. Er staat dus niet: dat bij ontwikkeling het gebouw behouden moet worden. Het feit dat de locatie monument is, is hopelijk voldoende voor de gemeente om zeer kritisch te zijn op eventuele plannen. Vooralsnog zijn er geen concrete plannen ingediend, maar gezien het almaar eenjarige verhuurcontract zijn deze niet ondenkbaar. Het gevolg van deze kortdurende verhuurcontracten betekent voor uitbater Cinerama dat er geen ruimte is voor investeringen en onderhoudskosten voor de lange termijn.