• Actueel

Oosterhof gepromoveerd op stedenbouwkundige Lotte Stam-Beese

Geplaatst op 12 november 2018

Oosterhof gepromoveerd op stedenbouwkundige Lotte Stam-Beese

Cultuurhistoricus Hanneke Oosterhof promoveerde dinsdag 6 november op haar onderzoek naar het leven en werk van de stedenbouwkundig architecte Lotte Stam-Beese. Haar omvangrijke onderzoek is verwerkt tot het boek ‘Want de grond behoort ons allen toe’ en ligt sinds vorige week in de boekhandel.

De biografie schetst het rijke en bewogen leven van deze Duits/Nederlandse architecte en brengt haar brede, creatieve oeuvre in beeld. Lotte Stam-Beese maakte naam met haar ontwerpen voor de Rotterdamse, modernistische naoorlogse wijken Kleinpolder, Pendrecht, Het Lage Land en Ommoord. Ook maakte ze talloze schetsen ten behoeve van de zogenaamde ROCA (Rotterdam-Oost Capelle aan den IJssel)-studies.

De titel van het proefschrift ‘Want de grond behoort ons allen toe’ verwijst naar een uitspraak die Lotte Stam-Beese vele malen verkondigde in artikelen en lezingen. Wat ze zag als een probleem in veel nieuwe, naoorlogse wijken was het gebrek aan contact van de bewoners met de grond, met hun directe, fysieke woonomgeving. Zij vond dat iedereen zich van die omgeving bewust moest zijn en zich ervoor verantwoordelijk voelen.

Beeld: Lotte Stam-Beese, structuurschets ROCA-studies, gekleurd krijt op calque, 1960. Collectie Het Nieuwe Instituut, Rotterdam (archief STAB).